LAZIO - FCSB // De la apărarea jenantă la prestaţia strălucitoare a lui Anderson. 5 motive pentru dezastrul de pe Olimpico
22.02.2018, 23:53SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Lazio a pus capăt brutal parcursului european al lui FCSB. Echipa din capitala Italiei s-a impus cu 5-1 pe teren propriu în returul 16-imilor de finală din UEL, iar roş-albaştrii părăsesc Europa după un meci în care au fost de multe ori ridiculizaţi de un adversar evident superior.
Succesul obţinut în prima manşă la Bucureşti, scor 1-0, a dat speranţe vicecampioanei că poate da lovitura şi să elimine în premieră o reprezentantă a Italiei din Europa. Realitatea de la Roma s-a dovedit diferită. Iată cinci motive pentru care Lazio a mers mai departe într-o manieră atât de clară.
Apărarea lamentabilă a echipei lui Dică - Încă din primele minute, a fost evident că fundaşii roş-albaştrilor vor avea o seară dificilă. Immobile a deschis scorul după doar şapte minute, iar Lazio a avut alte câteva ocazii mari în prima jumătate de oră a partidei. Până la pauză era deja 3-0, astfel că se mai punea doar problema rezultatului final. Emblematică pentru degringolada arătată de FCSB în defensivă a fost faza primului gol. Trei jucători ai gazdelor au atacat centrarea trimisă de Senad Lulic şi oricare dintre ei ar fi putut marca. Asta deşi în zonă se aflau şi trei adversari. Niciunul dintre ei bine plasat însă. Restul meciului a fost doar o urmarea firească.
O abordare poate puţin prea curajoasă - Nu este primul 1-5 încasat de FCSB în acest sezon european. În play-off-ul Ligii Campionilor, roş-albaştrii au pierdut cu acelaşi scor la Bucureşti, în returul cu Sporting Lisabona, după 0-0 în Portugalia. De fapt, în trei dintre ultimele patru duble eliminatorii din Europa, actuala vicecampioană a avut cel puţin un meci în care a primit cinci goluri (0-5 cu Manchester City, tot în play-off-ul UCL, în 2016). Nicolae Dică nu a învăţat nimic din aceste eşecuri. De fiecare dată, FCSB a încercat să joace ofensiv, însă astfel nu a făcut decât să se deschidă prea mult în faţa unor adversari evident superiori şi excelenţi pe contraatac. În absenţa lui Mihai Pintilii, perechea de mijlocaşi centrali pe Olimpico a fost Filipe Teixeira-Dragoş Nedelcu. Un tandem masacrat practic de laziali, care au profitat la maximum şi au transformat aproape orice fază într-o ocazie. La pauză, Lucian Filip a intrat în locul lui Nedelcu, dar lucrurile nu s-au schimbat în vreun fel.
"Am făcut o partidă foarte slabă. Tot ce am pregătit pentru acest meci nu am reuşit să facem. Am vrut să facem un joc ofensiv, ca în tur, la Bucureşti, dar nu am reuşit. Am fost scoşi de multe ori din pressing, am avut probleme la tranziţia negativă, iar Lazio, prin jucătorii de atac, care au o viteză foarte bună, ne-au pus probleme. Am pregătit meciul la fel ca la Bucureşti, cu pressing avansat, ca să recuperăm mai multe mingi în jumătatea adversă şi să fim cât mai direcţi pe poartă, dar nu am reuşit", a fost concluzia lui Dică, la finalul jocului.
Prestaţia la superlativ a lui Felipe Anderson - Ciro Immobile a reuşit un hat-trick, dar numele lui Felipe Anderson a fost pe buzele tuturor. După o perioadă în care a fost inclusiv scos din lot, din cauza unui conflict cu Simone Inzaghi, brazilianul şi-a redescoperit forma care l-a adus în atenţia lui Manchester United. Iar jucătorii de la FCSB au simţit asta pe pielea lor. În urmă cu o săptămână, la Bucureşti, dar mai ales joi seară, pe Olimpico. Fotbalistul de 24 de ani şi-a etalat întregul arsenal împotriva roş-albaştrilor: tehnică sclipitoare, driblinguri năucitoare, viteză de sprinter şi, pentru a completa o seară perfectă, un gol marcat cu o execuţie plasată şi foarte fină. One-man show! Antrenorul i-a oferit şansa unui standing ovation şi l-a înlocuit în minutul 74. Inzaghi şi Anderson s-au îmbrăţişat în aplauzele întregului stadion, un semnal clar că neînţelegerile dintre ei au rămas definitiv în urmă.
FCSB e dependentă de Budescu - Poate că este un verdict uşor prea dur, mai ales după un meci în care marea problemă a echipei lui Dică nu a fost faza ofensivă. Însă nu poate fi întâmplător faptul că singura ocazie venită la capătul unei acţiuni construite de roş-albaştri l-a avut în prim-plan pe fostul jucător de la Astra Giurgiu. În minutul 11, "Budi" a declanşat un contraatac cu o pasă senzaţională pentru Dennis Man şi tot el a încheiat faza, printr-un şut din cădere de la marginea careului, care nu a prins spaţiul porţii lui Thomas Strakosha. Apoi, cel care a preluat banderola de căpitan după ieşirea lui Florin Tănase s-a stins, iar FCSB a contat prea puţin în atac.
Diferenţa valorică dintre Serie A TIM şi Liga 1 - Să nu ne lăsăm păcăliţi de declinul fotbalului italian. Chiar dacă este departe de nivelul din anii '80 şi '90 şi are propriile probleme cărora întârzie să le găsească rezolvare, campionatul Italiei rămâne unul de top în Europa şi mult mai valoros decât cel din România. Iar Lazio s-a aflat mereu în ultimii ani în lupta pentru locurile de Liga Campionilor, depăşind constant nume uriaşe din "il calcio", precum Inter Milano şi AC Milan.
Etichete: steaua , europa league , nicolae dica , lazio , lazio steaua , constantin budescu , felipe anderson , fcsb , lazio fcsb , lazio fcsb europa league
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții