Galerie Foto Istoria tricourilor campioanelor de la EURO. Ce se purta în 1960 vs. ce a îmbrăcat Ronaldo în 2016
articol scris de Digi Sport11.06.2021, 18:48
La Liga: Barcelona - Atletico Madrid, sâmbătă, 22:00, DGS 1
SuperLiga: Gloria Buzău - Univ. Craiova, sâmbătă, 19:30, DGS 1
EURO 2020, care va fi găzduit de 11 oraşe de pe continent, printre care şi Bucureşti, debutează azi, cu meciul Turcia - Italia şi se va încheia pe 11 iulie. Toate partidele vor fi LIVE TEXT pe digisport.ro.
Istoria tricourilor campioanelor de la EURO
Digi Sport vă prezintă evoluția echipamentelor echipelor campioane de la EURO și brand-urile de renume care le-au produs. De la modelul purtat de URSS în 1960, până la cel îmbrăcat de Cristiano Ronaldo și naționala Portugaliei în Franța, la EURO 2016.
Galerie Foto
La primul Campionat European, cel din 1960, găzduit de Franța, Uniunea Sovietică a triumfat, după o finală decisă după prelungiri contra Iugoslaviei, scor 2-1. Echipamentul câștigătorilor era unul simplu, cu șort alb și bluză roșie, cu mânecă lungă și inițialele țării (CCCP) în partea superioară. Echipamentul de portar, îmbrăcat de legendarul Lev Yashin, era de culoare închisă.
Moda mânecilor lungi s-a păstrat și la următoarea ediție, în 1964, când Spania a câștigat Campionatul European, după finala cu URSS, 2-1. Ibericii au apelat la o combinație roș-albastră, iar la nivelul jambierelor au adăugat, pe lângă negru, culorile drapelului Spaniei.
Din 1968 s-a trecut la tricouri, iar campioana Italia a avut un echipament la fel de simplu, cu șort alb, tricou albastru și o mică emblemă.
După alte trei turnee, câștigate de Germania de Vest (1972, 1980) și Cehoslovacia (1976), în care echipamentele aveau aceeași doză de simplitate, au apărat primele tricouri ceva mai încărcate. Franța lui Michel Platini, campioană la ediția din 1984, în care a fost gazdă, a îmbrăcat un echipament Adidas, format din șort alb, cu inserții roș-albastre și un tricou albastru, cu inserții albe și roșii. Pe lângă sigla Federației de Fotbal din Franța, pe tricoul campionilor apărea și logo-ul sponsorului tehnic.
Un stil asemănător a abordat și Olanda, campioană la următoarea ediție, cea din 1988, echipamentul fiind produs tot de Adidas.
Danemarca lui Schmeichel sau Laudrup, naționala care a câștigat trofeul în 1992, a apelat la un brand autohton, Hummel și a folosit un echipament alb-roșu, cu mai multe elemente interesante de design la nivelul mânecilor.
Așa cum era firesc, Germania a rămas alături de Adidas și în 1996, când Oliver Bierhoff aducea trofeul după dubla reușită în finalul meciului cu Cehia. Tot brand-ul german producea tricourile campionilor din 2000 (Franța), 2004 (Grecia), 2008 și 2012 (Spania). În schimb, echipamentul ultimei campioane, Portugalia, unul complet roșu, a fost produs de rivala Nike.
Etichete: euro 2020 , tricouri euro , echipament euro
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții