FRF a luat de urgenţă legătura cu Primăria şi cu Guvernul. Comunicatul trimis la UEFA
19.03.2020, 12:16Media: Fotbal Club, marți, 19:30, DGS 1
Cupa Ligii Angliei: Arsenal - Newcastle, marți, 22:00, DGS 1
Amânarea EURO 2020 pentru 11 iunie-11 iulie 2021 va crea multe probleme pentru UEFA şi membrii afiliaţi, însă pandemia declarată de OMS nu lăsa prea multe posibilităţi fotbalului european.
Totuşi, n-ar fi exclus ca jocurile să nu se mai desfăşoare în toate cele 12 ţări, din cauze obiective sau nu. România a ţinut însă să trimită rapid la UEFA angajamentul ca partidele, cel puţin cele patru pe care le vom organiza pe Arena Naţională, să se poată juca la Bucureşti în cele mai bune condiţii.
Pentru a se califica la EURO 2021, România va trebui să treacă de barajele cu Islanda şi cu învingătoarea meciului Bulgaria-Ungaria. Jocurile urmează să fie programate.
Care sunt cele 12 oraşe care vor găzdui meciuri de la Euro 2021
- Copenhaga
- Bucureşti
- Amsterdam
- Dublin
- Bilbao
- Budapesta
- Glasgow
- Baku
- Roma
- Sankt Petersburg
- Londra
- Munchen
EURO 2021 | Ce capacitate au cele 12 stadioane pe care ar trebui să se joace meciurile
- Azerbaidjan/Baku: Stadionul Olimpic (69.870 de locuri), stadion dat în folosinţă în 2015 - va găzdui un meci din sferturile de finală şi trei din faza grupelor
- Spania / Bilbao: Stadionul San Mames. Construit în 2013 (53.289 locuri) - va găzdui o partidă din optimi şi trei meciuri din grupe.
- Danemarca/Copenhaga: Stadionul Parken (38.190 de locuri), arenă construită în 1992 - va găzdui un meci din optimile de finală şi trei din faza grupelor
- Anglia/Londra: Stadionul Wembley (90.652 de locuri), arenă construită în 2007 - va găzdui finala, cele două semifinale, un meci din optimi şi trei partide din grupe (ultimele 4 jocuri preluate de la Bruxelles)
- Germania/Munchen: Allianz Arena (70.067 de locuri), stadion construit în 2005 - va găzdui un meci din sferturile de finală şi trei din faza grupelor
- Ungaria/Budapesta: Stadionul Ferenc Puşkaş (68.156 de locuri), stadion inaugurat în 2018 - va găzdui un meci din optimile de finală şi trei din faza grupelor
- Italia/Roma: Stadionul Olimpic (68.993 de locuri), arena existentă, supusă unor renovări majore, va găzdui un meci din sferturile de finală şi trei din faza grupelor, între care şi partida de deschidere
- Olanda/Amsterdam: Amsterdam ArenA (53.052 de locuri), arenă construită în 1996 - va găzdui un meci din optimile de finală şi trei din faza grupelor
- Irlanda/Dublin: Dublin Arena (51.711 de locuri), arenă construită în 2010 - va găzdui un meci din optimile de finală şi trei din faza grupelor
- România/Bucureşti: Arena Naţională (54.851 de locuri), stadion construit în 2011 - va găzdui un meci din optimile de finală şi trei din faza grupelor
- Rusia/Sankt Petersburg: Zenit Arena (61.251 de locuri), stadion inaugurat în 2016 - va găzdui un meci din sferturile de finală şi trei din faza grupelor
FRF a trimis la UEFA asigurări că meciurile de la Bucureşti ale EURO 2021 vor fi organizate conform planului
FRF a luat de urgenţă legătura cu Primăria Capitalei şi cu Guvernul României, de unde a primit asigurări să totul va fi pus la punct în iunie 2021 şi că angajamentele luate rămân valabile, chiar dacă trecem printr-o situaţie critică.
"Bucureștiul își reafirmă capacitatea de a găzdui meciuri ale Campionatului European de fotbal
În urma anunțului UEFA, din data de 17 martie a.c., de amânare a Turneului EURO 2020 cu un an, Federația Română de Fotbal a comunicat forului european disponibilitatea de a rămâne în acest proiect pentru a coordona managementul pregătirilor la București.
De altfel, președintele FRF, Răzvan Burleanu, a prezentat public încă din data de 16 martie poziția pregătită pentru întâlnirea șefilor de federații cu conducerea UEFA, aceea de a amâna EURO 2020. „Ocrotirea familiei fotbalului și participarea activă la măsurile recomandate de Guvernul României și autoritățile internaționale pentru protejarea sănătății publice reprezintă pentru FRF una dintre principalele responsabilități ale acestui moment”, a argumentat președintele FRF.
Din poziția de integrator al componentelor de organizare a EURO 2020 la București, FRF a inițiat consultări cu principalii actori implicați în găzduirea turneului UEFA la București, și anume cu Primăria Capitalei și Guvernul României, prin Ministerul Tineretului și Sportului. Poziția celor două instituții a fost exprimată fără rezerve în favoarea găzduirii Campionatului European în 2021. Este evident pentru toți cei implicați că această amânare va aduce unele costuri suplimentare și un volum de muncă important pentru adaptarea planurilor de pregătire a turneului, dar este unanim acceptat că sănătatea publică, siguranța suporterilor și a jucătorilor sunt mai presus de orice cost financiar.
Primăria Municipiului București și-a reafirmat capacitatea de a gestiona acest proiect complex și de a coopera în continuare cu UEFA și FRF pentru îndeplinirea standardelor impuse de organizarea unui campionat european pe Arena Națională.
Totodată, al doilea mare proiect al Primăriei – Fan Zone timp de 31 de zile în centrul Capitalei – va rămâne în parametrii proiectați și va aduce iubitorilor fotbalului experiențe pe care nu le-au mai trăit la alte evenimente.
„Înțelegem pe deplin rațiunile care au stat la baza acestei decizii a UEFA și vom face tot ce depinde de Primăria Capitalei ca Bucureștiul să rămână un reper important pe harta fotbalistică a Europei. Vom profita de această amânare cu un an pentru a livra la un nivel chiar mai înalt obligațiile pe care ni le-am asumat prin contractual de oraș-gazdă referitoare la mobilitatea urbană, promovare și organizarea efectivă a meciurilor din cadrul competiției”, a declarat Primarul General al Municipiului București, Gabriela Firea.
Guvernul României, prin Ministrul Tineretului și Sportului, domnul Ionuț Stroe, a transmis FRF că angajamentul guvernamental în privința organizării EURO la București rămâne ferm. Guvernul garantează că amânarea turneului UEFA nu va afecta continuarea investițiilor în infrastructură sportivă și de utilitate publică care sunt deja în derulare.
”Investițiile angajate pentru EURO 2020 vor continua, ele nu au un caracter perisabil, sunt investiții pe termen lung și vizează dezvoltarea durabilă a fenomenului sportiv. Guvernul României și-a asumat aceste investiții și va merge până la capăt cu ele. Faptul că EURO 2020 se amână nu înseamnă că ne vom opri din ceea ce avem de făcut. Sunt obiective necesare României şi reprezintă investiţii publice care sprijină economia, mai ales în aceste momente”, a declarat Ionuț Stroe, Ministrul Tineretului și Sportului.
Pe de altă parte, opțiunea renunțării la statutul de gazdă al acestui turneu european de fotbal nu a fost luată în calcul la București. A fi parte la acest mare eveniment sportiv, într-un format special ca ediție aniversară, alături de alte 11 orașe mari ale Europei, este o șansă unică. Românii, mari susținători ai sportului în general și iubitori ai fotbalului, merită să fie parte a acestui grandios festival marca UEFA.
”Cu atât mai mare va fi bucuria întâlnirii pe stadioane și în Fan Zone cu suporterii europeni după ce vom fi trecut cu toții prin încercarea dată omenirii de coronavirus. Simbolistica celor 12 poduri ale EURO 2020, care unesc cetățenii Europei în jurul fotbalului, va avea o semnificație cu atât mai puternică”, a declarat Răzvan Burleanu.
În perioada următoare, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, și Președintele FRF, Răzvan Burleanu, vor avea o întâlnire de lucru pentru a configura pașii tranziției spre EURO 2021. Ulterior, echipele de lucru ale Federației Române de Fotbal și Primăriei Capitalei vor asigura împreună cu UEFA actualizarea planurilor de pregătire a găzduirii meciurilor Campionatului European de fotbal la București", se spune în comunicat.
Etichete: comunicat frf , razvan burleanu , euro 2021
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții