După președintele Franței, a reacționat și prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson. Scandalul Superligii europene ia proporții
articol scris de Digi Sport19.04.2021, 08:13
Premier League: Man. City - Tottenham, sâmbătă, 19:30, DGS 1
SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, sâmbătă, 21:30, DGS 1
Boicotul Champions League de către cele 12 cluburi care vor juca în Superliga Europenă a făcut imediat înconjurul lumii, iar ecoul a ajuns chiar și la nivel politic. După reacția președintelui Franței, Emmanuel Macron, a venit rândul prim-ministrului Marii Britanii, Boris Johnson, să critice noua competiție, care încă nu a fost lansată.
Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, critică decizia apariției Superligii Europene
"Planurile pentru o Superligă Eropeană ar fi foarte dăunătoare pentru fotbal, iar noi susținem autoritățile fobalistice să ia măsuri. Ar lovi în inima competiției interne și ar îngrijora fanii din întreaga țară.
Cluburile implicate trebuie să le răspundă fanilor și marii comunități fotbalistice înainte de a mai face pași în această privință", a scris Boris Johnson pe rețelele de socializare.
Ședință de criză la UEFA! 12 mari cluburi refuză noul format Champions League și vor să-și facă propria Superligă
12 cluburi de top refuză reforma adoptată de UEFA pentru Liga Campionilor, care intenționa lansarea unei noi competiții, Superliga Europeană, care ar urma să rivalizeze cu Champions League.
Cele 12 formații care ar fi gata să boicoteze noul format din Champions League (valabil din sezonul 2024/2025) și să evolueze într-o competiție separată, cu circuit închis, sunt FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter Milano, Juventus, AC Milan, Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea și Tottenham.
Un nou format în UEFA Champions League, începând din 2024
Rămân multe întrebări legate de această reformă, ce va aduce mărirea numărului de echipe în competiţia regină, de la 32 la 36, şi renunţarea la actuala fază a grupelor, cu opt grupe a câte patru echipe, în favoarea unui "minicampionat" în cadrul unei grupe unice.
Dacă un loc suplimentar ar urma să fie acordat Franţei, pentru împărţirea celorlalte trei locuri au loc discuţii aprige între European Leagues şi cluburile mari, dornice să-şi asigura participarea în această competiţie.
Un sistem bazat pe coeficient UEFA ar face, de exemplu, ca Arsenal, Borussia Dortmund sau Chelsea să fie favorizate de trecutul lor european, chiar după un sezon ratat, în timp ce European Leagues doreşte ca locurile să revină "campionilor altor ţări".
Ar trebui pusă la punct şi noua fază a grupelor: desigur, toată lumea este de acord cu trecerea la "sistemul elveţian" inspirat de turneele de şah, când fiecare echipă ar întâlni o paletă de adversari diferiţi înainte de faza eliminatorie.
Proiectul care circulă de la sfârşitul anului trecut prevede zece meciuri pentru fiecare echipă în această primă etapă, faţă de şase în actuala fază a grupelor, adică 100 de meciuri în plus în ansamblul competiţiei.
Exprimându-şi îndoiala în legătură cu interesul "sportiv şi financiar" al acestei ''orgii'' de meciuri, European Leagues a propus "un compromis", cu două partide în plus" pentru fiecare echipă în loc de patru, a explicat directorul său general Jacco Swart.
Rămâne ca aceste noi meciuri să-şi facă loc în calendarul internaţional, el însuşi supus discuţiei în condiţiile în care preşedintele FIFA, Gianni Infantino, doreşte un Mondial al cluburilor extins la 24 de echipe.
Etichete: boris johnson , superliga euroopeana
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții