Decizia lui Eduard Novak, “desființată” de un judecător de la TAS! “Drepturile fundamentale nu pot fi limitate”
articol scris de Digi Sport08.07.2022, 10:58
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Ministerul Sportului a anunţat joi că, începând cu sezonul 2022-2023, impune obligativitatea unei ponderi de 40% a sportivilor români la competiţiile naţionale în sporturile de echipă.
Echipele sportive, obligate să folosească minimum 40% jucători români
Noua prevedere trebuie impusă prin schimbarea regulamentelor în toate sporturile de echipă, inclusiv în fotbal.
Dacă va fi implementată, această măsură ar putea afecta mai multe echipe de fotbal din Superliga, care au mulți străini în lot (CFR Cluj, U Craiova 1948, FC Botoșani, FC Voluntari), dar și echipe de handbal (CSM București, la feminin, Dinamo, la masculin) și de baschet.
Cristian Jura, judecător la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, a anunțat că decizia ministrului Sportului nu respectă legislația europeană, fiind discriminatorie. Aceeași poziție a avut-o și președintele CNCD, Csaba Asztalos.
"Principiile care au stat la baza adoptării Hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene au fost dreptul la liberă circulație și dreptul de alegere a unui loc de muncă pentru cetățenii provenind din statele membre ale Uniunii Europene.
Acestea sunt drepturi fundamentale care nu pot fi limitate. Orice formă de limitare a acestor drepturi ar crea discriminare între cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene. România trebuie să respecte legislația europeană în totalitatea ei.
CJUE a hotărât că ”Articolul 48 din Tratatul CEE se opune aplicării unor norme adoptate de asociații sportive potrivit cărora, în cadrul meciurilor din competițiile pe care le organizează, cluburile de fotbal nu pot utiliza decât un număr limitat de jucători profesioniști resortisanți ai altor state membre”.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, prin Hotărârea nr. 170/13.03.2019, s-a pronunțat într-o cauză relativ asemănătoare privind anumite prevederi din Regulamentul Federației Române de Handbal. La momentul respectiv, CNCD a constatat că în cuprinsul Regulamentului FRH unele prevederi sunt discriminatorii și a solicitat FRH modificarea textelor respective.
Ca atare, chiar dacă scopul actului normativ este unul lăudabil, modalitatea de a stimula promovarea sportivilor români este destul de delicată în contextul european mai sus amintit", a spus Cristian Jura, judecător la TAS, pentru ProSport.
FRF cere clarificări din partea Ministerului Sportului
După anunțul ministrului Sportului, Federația Română de Fotbal a cerut clarificări, pentru a stabili impactul modificării asupra competițiilor.
- 127 de fotbaliști străini activează în acest moment în Liga 1. Campioana CFR Cluj are cei mai mulți - 17.
"Federația Română de Fotbal solicită textul ordinului de ministru înainte de publicarea în Monitorul Oficial pentru a identifica impactul asupra competițiilor fotbalistice organizate la nivel național. Ulterior, dacă va fi cazul, va cere clarificări suplimentare Ministerului Sportului", se arată într-un comunicat al FRF.
Etichete: tas , eduard novak , tribunalul de arbitraj sportiv , ministrul sportului , ministerul sportului , cristian jura , judecator tas
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții