Trofeul Cupei Mondiale / Foto: Profimedia

Urnele pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2026! Cum arată grupa ”morții” și cea accesibilă pentru România

articol scris de Digi Sport
23.11.2023, 23:52
  • SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1

Chiar dacă pe ”Bătrânul Continent” abia s-au încheiat preliminariile pentru EURO 2024, în alte părți ale lumii calificările pentru Campionatul Mondial din 2026 sunt în toi.

Cupa Mondială de peste 3 ani va fi prima care va fi organizată de 3 țări, Statele Unite, Canada şi Mexic. De asemenea, tot în premieră, la turneul final vor participa 48 de echipe, față de 32 la ultimele ediții. Astfel, Europa va trimite la CM din 2026 16 echipe.

Cum arată urnele pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2026

Cum numărul formațiilor care vor merge la Campionatul Mondial se modifică, vor exista schimbări și în preliminarii. Astfel, vor fi 12 grupe de calificare, 6 de câte 5 echipe și 6 de câte 4, în condițiile în care suspendarea Rusiei rămâne în vigoare.

Doar câștigătoarele grupelor se vor califica direct, în timp ce naționalele care vor încheia pe locul doi, plus 4 cele mai bune echipe din ediția următoare a Ligii Națiunilor, vor intra într-un play-off cu patru rute, care se va disputa pe sistemul semifinale-finală.

În acest moment, în funcție de clasamentul FIFA, criteriul în urma căruia s-au făcut până acum grupele valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor CM, urnele arată așa:

  • Urna 1: Franța, Anglia, Belgia, Olanda, Portugalia, Spania, Italia, Croația, Germania, Elveția, Danemarca, Ucraina
  • Urna 2: Austria, Suedia, Ungaria, Țara Galilor, Polonia, Serbia, Scoția, Turcia, Cehia, România, Norvegia, Slovacia
  • Urna 3: Grecia, Slovenia, Finlanda, Irlanda, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Islanda, Irlanda de Nord, Israel, Georgia
  • Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kosovo, Azerbaijan, Estonia, Cipru, Insulele Feroe, Letonia, Lituania
  • Urna 5: Moldova, Andorra, Malta, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino

Așadar, România ar putea avea o grupă accesibilă dacă ar da peste Elveția/Ucraina, Irlanda de Nord și Lituania, dar în cazul în care i-ar ieși în cale formații precum Franța, Grecia/Slovenia, Kazahstan și Moldova, lucrurile s-ar complica teribil.

Clasamentul FIFA poate suferi modificări majore până în noiembrie 2024, când este de așteptat să fie programată tragerea la sorți.

Grupele Cupei Mondiale 2026, organizate pe criterii regionale | FOTO Cu stadioanele

Galerie Foto

Grupele din primul tur al Cupei Mondiale 2026, ce va fi organizată de Statele Unite, Canada şi Mexic, vor fi organizate pe criterii regionale, pentru a limita deplasările, a anunţat președintele FIFA, Gianni Infantino.

Acest Mondial va fi primul organizat în trei ţări diferite, dar şi primul la care vor participa 48 de echipe (faţă de 32 la ultimele ediţii).

"Provocarea va fi logistica", a recunoscut Infantino, prezent la Los Angeles pentru a prezenta logoul oficial al competiţiei, "distanţele, fusul orar, diferenţele climatice la fel - altitudinea din Mexic, nivelul mării în alte regiuni".

"Deci, este important pentru noi să creăm un mediu bun pentru ca echipele şi fanii să se afle în cele mai bune condiţii posibile. Acest lucru înseamnă să nu fie nevoie de prea multe călătorii, mai ales la debut. Vom crea grupe în care echipele vor fi cazate în funcţie de tragerea la sorţi", a adăugat preşedintele instanţei mondiale a fotbalului.

"A fost unul dintre avantajele Cupei Mondiale din Qatar, unde un jucător, la o oră după meci, putea să fie în patul său. În 2026 vor fi deplasări, dar noi vom coordona acest lucru şi ne vom asigura că sunt întrunite cele mai bune condiţii posibile pentru echipe", a mai transmis preşedintele FIFA.

Alexi Lalas, fostul star al echipei Statelor Unite la Cupa Mondială din 1994 (SUA), a susţinut propunerea lui Infantino: "Noi vorbim de zboruri uneori de şase ore, de schimbări de fus orar. Pentru mulţi jucători veniţi din toate colţurile lumii, va fi fundamental să schimbăm competiţia, deci această idee de a regrupa pe regiuni are sens".

Statele Unite vor găzdui cea mai mare parte a turneului, cu 11 oraşe din totalul de 16 stabilite pentru Mondialul din 2026: Seattle, San Francisco, Los Angeles, Kansas City, Dallas, Atlanta, Houston, Boston, Philadelphia, Miami şi New York/New Jersey (FOTO în galeria de mai sus).

Mexico City, Guadalajara şi Monterrey vor fi locurile de desfăşurare în Mexic, în timp ce, din partea Canadei, Vancouver şi Toronto au fost oraşele alese.

Formatul Cupei Mondiale 2026

Cupa Mondială din 2026 va inaugura un nou format, cu 48 de echipe şi 80 de meciuri, faţă de 32 de echipe şi 64 de meciuri pentru Cupa Mondială 2022.

Cele 48 de echipe vor fi repartizate în 12 grupe a câte patru formații. Ideea inițială, cu grupe de trei echipe, a fost abandonată. Din grupe vor ieși primele două clasate și cele mai bune opt locuri trei. 

Ca urmare a creșterii numărului de echipe, va crește considerabil și numărul de jocuri. În vara lui 2026, se vor disputa un total de 104 meciuri, pe parcursul a 39 de zile, cu peste o săptămână mai mult decât până acum. La precedentele ediții, se disputau 64 de meciuri.

Nu doar numărul de echipe reprezintă o premieră care va fi bifată la Cupa Mondială din 2026, ci și numărul de țări gazdă. Va fi prima ediție organizată în trei țări. Având în vedere situația, FIFA se gândește să realizeze unele ”zone”, pentru a limita pe cât posibil lungimea deplasărilor.

Etichete: cupa mondiala 2026 , romania cm 2026 , preliminarii cm 2026 , urne cupa mondiala 2026


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Atacul de joi, în care a Rusia a lansat o rachetă balistică de mare putere asupra Ucrainei, a fost confirmat indirect de Kremlin, chiar în timpul unei conferințe de presă a purtătoarei de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Aceasta a fost sunată la telefon în timp ce răspundea întrebărilor ziariștilor ruși. Convorbirea telefonică, care a durat circa 20 de secunde, a putut fi auzită de toată lumea, deoarece Zaharova a uitat să-și închidă microfonul de la pupitru.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Breaking News A venit decizia UEFA în cazul meciului România - Kosovo: a ”plouat” cu amenzi și s-a decis rezultatul final!

Kosovarii nu s-au ferit de cuvinte: cum i-au numit pe români, după aflarea deciziei UEFA

Nu pentru că s-a strigat "Serbia" am fost amendați și suspendați! Motivul real pentru care UEFA ne închide stadionul

Gata! România nu poate întâlni Kosovo în preliminariile CM 2026

Exclusiv Reacția lui Mircea Lucescu, după decizia luată de UEFA la România - Kosovo. Ce a spus despre amenzi

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Exclusiv Specialiștii s-au pronunțat rapid, după acuzațiile făcute de Ștefan Târnovanu: nu s-a respectat regulamentul în Botoșani - FCSB!

Exclusiv Verdictul dat în direct, după FC Botoșani - FCSB 1-0: ”S-a terminat! O luaserăm toți pe arătură”

S-a aflat! Cuvintele care i-au fost spuse lui Cristiano Ronaldo, înainte de startul negocierilor pentru revenirea în Europa

Nici nu vor să audă de Pogba. Primul club mare din Europa care îl refuză pe francezul suspendat pentru dopaj

Citeşte şi

Exclusiv Cele trei echipe pe care Florin Prunea nu le vrea pentru România în preliminariile CM 2026

Echipa din prima urnă la CM 2026 care vrea să o evite pe România

PEROZS-a lovit la cap și a uitat că iubita s-a despărțit de el. Ce s-a petrecut în viața unor tineri la 7 luni de la separare e demn de film

FILM NOWDenzel Washington, despre trecutul îmbibat în alcool: "Am făcut mult rău corpului". Obișnuia să bea două sticle de vin zilnic 

Nelu Varga l-a transferat la CFR Cluj pe noul star din Superliga, descoperit de același om care l-a ochit pe Bîrligea citeşte ştirea pe Prosport.ro

România a scăpat de cele mai tari adversare în drumul spre Mondiale! Lista completă a echipelor cu care nu putem pica la tragerea la sorți citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Cu ciorapi plasă și un top minuscul, Cristina Ștefania și-a uimit fanii din mediul online: „Așa femeie mai rar!”

Digi Animal World

Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt virale: „E inconștient!”