OUT de la Cupa Mondială din 2026! Motivul total bizar pentru care o țară a decis să se retragă înaintea calificărilor
articol scris de Digi Sport08.11.2023, 20:01
La Liga: Real Madrid - Sevilla, duminică, 17:15, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Eritreea a decis oficial să se retragă din preliminariile africane pentru Cupa Mondială din 2026, cu mai puţin de două săptămâni înaintea primelor meciuri pe care urma să le dispute.
Eritreea s-a retras din preliminariile pentru Cupa Mondială din 2026
Anunţul a fost făcut de Federaţia de Fotbal din Eritreea. Echipa ar fi trebuit să întâlnească Marocul şi Congo în primele două partide din grupă, dar nu se va prezenta. Încă nu a fost oferită o explicaţie, dar se pare că autorităţile se tem că unii jucători vor fugi şi vor cere azil politic, aşa cum s-a mai întâmplat în 2015 şi 2019.
Ultima dată când Eritreea a jucat un meci oficial a fost în septembrie 2019, când a fost învinsă cu 2-0 de Namibia în preliminariile Cupei Mondiale 2022. Odată cu retragerea Eritreei, Grupa E va fi formată din numai cinci echipe: Zambia, Maroc, Congo, Niger şi Tanzania.
Primele clasate în cele nouă grupe, de câte şase naţiuni, din preliminariile africane se califică automat pentru CM 2026. Cele mai bune patru echipe de pe locul secund vor disputa un play-off, iar câştigătoarea va disputa apoi un meci de baraj intercontinental în martie 2026, notează Agerpres.
Grupele Cupei Mondiale 2026, organizate pe criterii regionale | FOTO Cu stadioanele
Galerie Foto
Grupele din primul tur al Cupei Mondiale 2026, ce va fi organizată de Statele Unite, Canada şi Mexic, vor fi organizate pe criterii regionale, pentru a limita deplasările, a anunţat președintele FIFA, Gianni Infantino.
Acest Mondial va fi primul organizat în trei ţări diferite, dar şi primul la care vor participa 48 de echipe (faţă de 32 la ultimele ediţii).
"Provocarea va fi logistica", a recunoscut Infantino, prezent la Los Angeles pentru a prezenta logoul oficial al competiţiei, "distanţele, fusul orar, diferenţele climatice la fel - altitudinea din Mexic, nivelul mării în alte regiuni".
"Deci, este important pentru noi să creăm un mediu bun pentru ca echipele şi fanii să se afle în cele mai bune condiţii posibile. Acest lucru înseamnă să nu fie nevoie de prea multe călătorii, mai ales la debut. Vom crea grupe în care echipele vor fi cazate în funcţie de tragerea la sorţi", a adăugat preşedintele instanţei mondiale a fotbalului.
"A fost unul dintre avantajele Cupei Mondiale din Qatar, unde un jucător, la o oră după meci, putea să fie în patul său. În 2026 vor fi deplasări, dar noi vom coordona acest lucru şi ne vom asigura că sunt întrunite cele mai bune condiţii posibile pentru echipe", a mai transmis preşedintele FIFA.
Alexi Lalas, fostul star al echipei Statelor Unite la Cupa Mondială din 1994 (SUA), a susţinut propunerea lui Infantino: "Noi vorbim de zboruri uneori de şase ore, de schimbări de fus orar. Pentru mulţi jucători veniţi din toate colţurile lumii, va fi fundamental să schimbăm competiţia, deci această idee de a regrupa pe regiuni are sens".
Statele Unite vor găzdui cea mai mare parte a turneului, cu 11 oraşe din totalul de 16 stabilite pentru Mondialul din 2026: Seattle, San Francisco, Los Angeles, Kansas City, Dallas, Atlanta, Houston, Boston, Philadelphia, Miami şi New York/New Jersey (FOTO în galeria de mai sus).
Mexico City, Guadalajara şi Monterrey vor fi locurile de desfăşurare în Mexic, în timp ce, din partea Canadei, Vancouver şi Toronto au fost oraşele alese.
Formatul Cupei Mondiale 2026
Cupa Mondială din 2026 va inaugura un nou format, cu 48 de echipe şi 80 de meciuri, faţă de 32 de echipe şi 64 de meciuri pentru Cupa Mondială 2022.
Cele 48 de echipe vor fi repartizate în 12 grupe a câte patru formații. Ideea inițială, cu grupe de trei echipe, a fost abandonată. Din grupe vor ieși primele două clasate și cele mai bune opt locuri trei.
Ca urmare a creșterii numărului de echipe, va crește considerabil și numărul de jocuri. În vara lui 2026, se vor disputa un total de 104 meciuri, pe parcursul a 39 de zile, cu peste o săptămână mai mult decât până acum. La precedentele ediții, se disputau 64 de meciuri.
Nu doar numărul de echipe reprezintă o premieră care va fi bifată la Cupa Mondială din 2026, ci și numărul de țări gazdă. Va fi prima ediție organizată în trei țări. Având în vedere situația, FIFA se gândește să realizeze unele ”zone”, pentru a limita pe cât posibil lungimea deplasărilor.
Etichete: cupa mondiala 2026 , eritreea , calificari cm 2026
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții