Exclusiv Termen pentru Ovidiu Haţegan ca să anunţe dacă revine în arbitraj pentru a fi luat în calcul pentru CM Qatar 2022
articol scris de Digi Sport28.04.2022, 10:53
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Ovidiu Haţegan (41 de ani), a suferit un infarct miocardic la finalul lunii martie 2022 şi a ajuns de urgenţă pe masa de operaţie la Institutul de Cardiologie ”Pădurea Verde” din Timișoara, unde i s-a montat un stent.
La momentul respectiv, Haţegan era programat la un meci din sferturile UCL, la Chelsea-Real Madrid, iar Ion Crăciunescu îl vedea candidat la arbitrarea finalei UCL.
Aflat în mare formă, după ce şi la EURO 2020 s-a prezentat foarte bine, Ovidiu Haţegan era mai mult ca sigur în lotul de arbitri pentru CM Qatar 2022, însă această problemă de sănătate pune în pericol prezenţa sa la Doha.
Ovidiu Heţegan trebuie să revină în circuit la începutul lunii iunie, cel târziu, ca să fie luat în calcule pentru CM Qatar 2022
Din informaţiile digisport.ro, chiar dacă forurile intrnaţionale vor nominaliza arbitrii pentru Cupa Mondială mult mai târziu, probabil în toamnă, Haţegan trebuie să revină în circut la începutul lunii iunie dacă doreşte să-şi continue activitatea de arbitru pentru că doar aşa va fi luat în calcul pentru competiţia din Qatar. Luat în calcul să arbitreze la centru, deoarece pentru Camera VAR va fi o situaţie separată.
În iunie, campionatul intern şi cupele europene sunt încheiate, dar se vor disputa meciuri inter-ţări în Liga Naţiunilor.
- Campionatul Mondial de Fotbal 2022 se va desfăşura în premieră iarna, în perioada 21 noiembrie - 18 decembrie 2022.
"Ovidiu dorește să se refacă în liniște, să-și facă recuperarea ca la carte. Îi respectăm această decizie, să-și revină cu sănătatea. Sper să-l revedem pe teren. Este vorba de o decizie foarte personală, de sănătate, de viață, de familie.
Lucrurile sunt mult mai complexe. Nu vreau decât să-i urez sănătate și să ia cea mai bună decizie. UEFA vrea să facă un lot de elită pentru arbitrii VAR și ar putea reprezenta o opțiune. Ei au nevoie acolo de arbitri cu experiență internațională”, a spus Marius Avram, la ProSport.
Doctor cardiolog, despre situaţia lui Ovidiu Haţegan: "recuperarea cardiacă după un infarct durează între trei şi şase luni"
Ştefan Busnatu, medic cardiolog şi şef lucrări UMF Carol Davila, a explicat după eveniment pentru telespectatorii Digi Sport că recuperarea cardiacă într-un astfel de caz durează între trei şi şase luni, iar timpul scurs de la momentul producerii infarctului până la intervenţia chirurgicală are o importanţă decisivă.
În cazul lui Haţegan, medic de profesie, s-a intervenit rapid, iar asta reprezintă un avantaj important.
”Pentru un pacient care trece printr-un infarct miocardic este foarte important timpul în care se intervine pe artera înfundată. În condiţiile în care lucrurile sunt foarte rapid corectate, adică intervenţia cardiologică intitulată coronarografie se finalizează cu desfundarea vasului și cu implantarea unui stent, prognosticul pacientului este de cele mai multe ori favorabil.
Dacă intervențiile au loc într-o fereastră de 12 ore de la debutul simptomelor sunt şanse extrem de mari ca lucrurile să meargă foarte bine pe viitor cu recuperarea completă a teritoriului muscular suferind. Bineînţeles, lucrurile astea vor fi cuantificate în cadrul unui program de recuperare cardiacă pentru că el trebuie să înceapă progresiv recuperarea...
Medicul curant cardiolog al domnului Haţegan împreună cu acesta vor urmări toate elementele ce evaluează stabilitatea inimii pe perioada de recuperare şi, practic, la finalul a trei-şase luni, cât durează de obicei un proces de recuperare cardiacă post infarct la un atlet, vor lua o decizie bazată pe evoluția medicală, legată de posibilitatea de întoarcerea pe teren sau nu", a explicat doctorul Busnatu.
Etichete: ovidiu hategan , hategan arbitraj , stefan busnatu , infarct hategan
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții