Un sfert din meciurile jucate în prima etapă a grupelor au avut nevoie de VAR. O singură problemă depistată
20.06.2018, 10:26SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Prima etapă a fazei grupelor de la Cupa Mondială din Rusia s-a încheiat, iar arbitrajul video a fost folosit în 4 din cele 16 meciuri disputate până acum. Meciul care a ieșit în evidență a fost cel dintre Franța și Australia, unde acesta a fost utilizat pentru prima dată. Există însă o mare problemă remarcată de presa internațională. Timpul irosit pentru a revedea fazele nu este adăugat în momentul în care se arată prelungirile.
Franța - Australia 2-1 (VIDEO&DETALII AICI) - A fost primul meci din istoria Cupei Mondiale în care s-a utilizat arbitrajul video. La o intervenție asupra lui Griezmann, centralul urguayan Cunha a lăsat inițial jocul să continue și după ce mingea a ajuns într-o zonă neutră a revăzut faza și apoi a indicat punctul cu var.
Peru - Danemarca 0-1 (VIDEO&DETALII AICI) - Și de această dată arbitrajul video a schimbat decizia inițială a arbitrului. Peru a ratat un penalty prin Christian Cueva (45+1), acordat de arbitrul Bakary Gassama (Gambia) pentru un fault al lui Yussuf Poulsen comis asupra aceluiaşi Cueva. Din momentul faultului în careu și până când arbitrul a putut revedea faza a trecut însă un minut. Antrenorul peruan chiar le-a făcut semn jucătorilor săi că trebuie să continue să joace, semn că fotbaliștii trebuie să se obișnuiască cu faptul că în cazul unei erori VAR-ul o va rezolva.
Costa Rica - Serbia 0-1 (VIDEO&DETALII AICI) - A fost probabil meciul care a scos în evidență și faptul că VAR-ul poate fi dăunător. În minutul 90+5, când costaricanii încercau să egaleze și atacau cu toate liniile, centralul a oprit partida pentru a revedea o fază în care Prijovic l-a lovit cu palma peste figură pe Acosta. După consultarea arbitrajului video i-a acordat doar un galben jucătorului sârb.
Suedia - Coreea de Sud 1-0 (VIDEO&DETALII AICI) - Tot pentru acordarea unui penalty a fost nevoie și în această partidă de intervenția VAR. Suedia a primit penalty în min. 65, după ce arbitrul a consultat reluările video (VAR), pentru un fault comis de Kim Minwoo la Claesson, iar căpitanul Andreas Granqvist a transformat lovitura de pedeapsă. Problema e însă că arbitrul a trebuit să aștepte ca mingea să ajungă într-o zonă neutră pentru a putea revedea faza.
Singura problemă remarcată de presa internațională este că timpul pierdut din momentul în care se petrece faza și cel în care arbitrul ia decizia, după folosirea arbitrajului video, nu este contorizat. În unele partide, cum a fost Suedia - Coreea de Sud, au trecut aproape 3 minute între momentul contactului și momentul în care centralul indică punctul cu var. Evident, acest timp nu a fost adăugat atunci când s-au arătat minutele de prelungire.
Etichete: arbitraj video , var , var cm 2018 , arbitraj video cm 2018
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții