Remember CM 2006 Germania. Triumful Italiei și sfârșitul trist al carierei lui Zidane
13.06.2018, 17:23SuperLiga: FC Botoșani - FCSB, joi, 20:00, DGS 1
Media: Fotbal Club, joi, 22:00, DGS 1
În 2006, Cupa Mondială la fotbal a ajuns la cea de-a 18-a ediţie. S-a desfăşurat în Germania, între 9 iunie şi 9 iulie. Nemţii au câştigat dreptul de organizare în iulie 2000, la Zurich. În cursa finală erau înscrise patru ţări: Germania, Anglia, Africa de Sud şi Maroc. În cele din urmă, Germania s-a impus în faţa Africii de Sud cu 12 la 11 voturi.
Un număr de 198 de selecţionate din toată lumea au participat în preliminarii, care au debutat în septembrie 2003. În calitate de ţară gazdă, Germania a fost calificată automată, dar Brazilia, deţinătoarea titlului, nu a beneficiat de acest privilegiu şi s-a văzut nevoită să joace meciurile de calificare.
Cele 32 de participante ale Mondialului din 2006 au fost repartizate în felul următor: 14 din Europa (Anglia, Cehia, Croaţia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia şi Muntenegru, Spania, Suedia şi Ucraina), 4 din America de Sud (Argentina, Brazilia, Ecuador şi Paraguay), 4 din America de Nord şi Centrală (Costa Rica, Mexic, SUA şi Trinidad-Tobago), 5 din Africa (Angola, Cote d'Ivoire, Ghana, Togo şi Tunisia) şi 5 din zona Asia-Oceania (Arabia Saudită, Australia, Coreea de Sud, Iran şi Japonia).
Dintre acestea, opt state s-au calificat pentru prima dată la CM: Angola, Cote d'Ivoire, Ghana, Togo, Trinidad-Tobago, Cehia, Ucraina şi Serbia-Muntenegru. Cehii şi ucrainenii participaseră în trecut sub egida Cehoslovaciei şi a Uniunii Sovietice. Serbia-Muntenegru participase la Mondialul din 1998 sub denumirea Iugoslavia.
România nu s-a calificat, după un parcurs slab în preliminarii. Românii au reuşit opt victorii (2-1 şi 1-0 cu Finlanda, 2-1 şi 2-1 cu Macedonia, 3-0 cu Armenia, 2-0 şi 5-1 cu Andorra, 2-0 cu Cehia), trei înfrângeri (0-2 şi 0-2 cu Olanda, 0-1 cu Cehia) şi un egal (1-1 cu Armenia). Egalul cu Armenia a fost cea mai criticată partidă, mai ales că echipa caucaziană era foarte slab cotată.
Partidele Cupei Mondiale s-au desfăşurat pe 12 stadioane: Olympiastadion din Berlin, Signal Iduna Park din Dortmund, Allianz Arena din Munchen, Gottlieb Daimler Stadion din Stuttgart, Veltins Arena din Gelsenkirchen, AOL Arena din Hamburg, Commerzbank Arena din Frankfurt, Rhein Energie Stadion din Koln, AWD Arena din Hanovra, Zentralstadion din Leipzig, Fritz Walter Stadion din Kaiserslautern şi Easy Credit Stadion din Nurnberg.
În prima semifinală, la Dortmund, Germania şi Italia s-au înfruntat într-un duel crâncen, fără goluri. Abia în minutul 118 italienii au marcat prin Fabio Grosso şi Alessandro Del Piero, punând capăt invincibilităţii Mannschaft-ului.
În cealaltă semifinală, Portugalia a pierdut în faţa Franţei cu 0-1 la Munchen. Zidane a marcat singurul gol al meciului din penalty.
Finala a fost programată la 9 iulie 2006, pe Olympiastadion, la partidă asistând din tribune 69.000 de oameni. Franţa era condusă de pe banca tehnică de Raymond Domenech, de cealaltă parte, Italia fiind dirijată de Marcello Lippi. Meciul a început cu două goluri rapide. Mai întâi, Zinedine Zidane deschide scorul în urma unui penalty, în minutul 7. Scorul a fost egalat la scurt timp de fundaşul Marco Materazzi, gol cu capul, după o trimitere din corner a lui Andrea Pirlo. Au urmat prelungirile. Portarul italian Gianluigi Buffon a rezistat atacurilor lui Zidane, care a şutat peste bara transversală. Dar momentul crucial al partidei a fost altul: Marco Materazzi l-a provocat pe Zidane, iar francezul l-a lovit cu capul în piept. Căpitanul francezilor a fost eliminat de pe teren, aici încheindu-se şi cariera sa de jucător. Era minutul 110. Echipa cocoşului galic clachează, dar rezistă până la încheierea celei de-a doua reprize suplimentare.
La loviturile de departajare, Pirlo, Materazzi, De Rossi şi Del Piero şi-au făcut datoria şi au înscris în poarta lui Barthez. Wiltord, Abidal şi Sagnol au marcat şi ei pentru Franţa, dar şutul lui Trezeguet a lovit bara. A urmat Grossi, cu lovitura decisivă şi Italia devenea, din nou, campioana lumii.
A fost a doua finală decisă la loviturile de departajare, după Italia - Brazilia la CM 1994. A fost al patrulea titlu mondial cucerit de Italia, care devenea, totodată, a doua echipă din lume la capitolul palmares, după Brazilia (cinci Cupe). În februarie 2007, Italia s-a aflat pentru prima dată după 1993 pe primul loc în clasamentul FIFA al echipelor.
Cupa Mondială din 2006 a fost unul dintre cele mai vizionate evenimente din istoria televiziunii, cu 26 de miliarde de telespectatori la toate cele 64 de meciuri disputate pe tot parcursul turneului. Finala a atras o audienţă estimată la 715 milioane de oameni.
La Cupa Mondială din 2006, s-au înscris, în total, 147 de goluri, în 64 de partide. Cel mai bun marcator a fost germanul Miroslav Klose, cu cinci reuşite. De altfel, Germania a condus şi în clasamentul echipelor cu cele mai multe goluri, în număr de 14.
AGERPRES
Etichete: zidane , remember cm 2006 , campionatul mondail , mondial 2006 , germania 2006 , italia franta 2006 , zidane materrazzi
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții