Rivaldo și Ronaldo sărută a-5-a Cupă Mondială câștigată de Brazilia

Remember CM 2002 Coreea de Sud și Japonia. Primul turneu organizat de două țări și un nou titlu pentru Brazilia

11.06.2018, 14:56
  • SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1

În 2002, a 17-a ediţie a Cupei Mondiale la fotbal a fost organizată în premieră de către două ţări: Coreea de Sud şi Japonia. Tot pentru prima dată, turneul final al competiţiei s-a desfăşurat pe continentul asiatic. Turneul a debutat la 31 mai şi s-a terminat la 30 iunie, potrivit site-ului FIFA.

A fost pentru ultima dată în istoria competiţiei când s-a aplicat regula "golului de aur" în prelungiri: dacă o partidă din fazele superioare se termina la egalitate, se juca o repriză de prelungiri de 15 minute. Dacă scorul era în continuare egal, se mai juca o repriză. Echipa care reuşea să marcheze era declarată câştigătoare.

Brazilia a devenit campioana lumii pentru a cincea oară, după ce a depăşit Germania în finală cu 2-0. Turcia a învins Coreea de Sud cu 3-2 în meciul pentru locul al treilea.

Nu mai puţin de 199 de echipe au participat la preliminariile pentru Cupa Mondială din 2002. Franţa, deţinătoarea titlului, şi gazdele Coreea de Sud şi Japonia au fost calificate automat. A fost ultima dată când campioana "en titre" s-a calificat automat. Toate cele şapte naţiuni câştigătoare ale trofeului au participat la Cupa Mondială: Argentina, Brazilia, Anglia, Franţa, Germania, Italia şi Uruguay.

România nu s-a calificat, după un parcurs slab în preliminarii. A făcut parte din grupa a opta europeană, pe care a terminat-o pe locul secund. În calificări, bilanţul românilor a arătat cinci victorii (1-0 şi 2-1 cu Lituania, 2-0 şi 2-0 cu Ungaria, 2-0 cu Georgia) două înfrângeri (0-2 şi 0-3 cu Italia) şi un egal (1-1 cu Georgia). Echipa a fost trimisă la baraj, unde a jucat o dublă tur-retur cu Slovenia. În meciul tur de la Ljubliana, românii au pierdut cu 1-2, deşi au deschis scorul (gol Marius Niculae). La Bucureşti, pe stadionul Ghencea, a fost egal, 1-1.

Cele 32 de echipe care au luat parte la turneul final au fost repartizate astfel: 15 din Europa (Anglia, Belgia, Croaţia, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia şi Turcia), cinci din America de Sud (Argentina, Brazilia, Ecuador, Paraguay şi Uruguay), trei din America de Nord şi Centrală (Costa Rica, Mexic şi SUA), cinci din Africa (Africa de Sud, Camerun, Nigeria, Senegal şi Tunisia) şi patru din Asia (Coreea de Sud, Japonia, Arabia Saudită şi China).

Un număr record de 20 de stadioane au fost angrenate în organizarea Mondialului. Coreea de Sud a avut la dispoziţie arenele: Blue-Arc Stadium din Daegu, Sang-am Stadium din Seul, Asiad Main Stadium din Busan, Munhak Stadium din Incheon, Big Crown Stadium din Ulsan, precum şi stadioanele din Suwon, Gwangju, Jeonju, Daejeon şi Seogwipo. Cele zece stadioane din Japonia au fost: International Stadium din Yokohama, Shizuoka Ecopa Stadium din Fukuroi, Nagai Stadium din Osaka, Miyagi Stadium din Rifu, Kobe Wing Stadium, Sapporo Dome, Saitama Stadium 2002, Oita, Niigata şi Kashima.

În meciul de deschidere al Mondialului, debutanţii din Senegal au şocat, învingând Franţa, deţinătoarea titlului, cu 1-0 la Seul, prin golul lui Pape Bouba Diop. Francezii au "reuşit" contraperformanţa de a nu marca nici măcar un gol pe parcursul turneului, pentru că, în celelalte partide din grupă, au făcut 0-0 cu Uruguay şi 0-1 cu Danemarca.

În optimile de finală, coreenii antrenaţi de olandezul Guus Hiddink au reuşit să elimine Italia printr-un gol de aur marcat de Ahn Jung Hwan. Apoi, asiaticii au învins Spania, dar la loviturile de departajare (5-3). În semifinale, coreenii au fost învinşi de Germania.

Japonia a depăşit grupa, obţinând prima victorie la o Cupă Mondială, aceasta fiind împotriva Rusiei. A urmat un alt triumf, de data aceasta în faţa Tunisiei. Japonia a ajuns în optimi, unde a fost eliminată de Turcia.

International Stadium din Yokohama a fost gazda marii finale desfăşurate la 30 iunie 2002. Germanii au devenit abonaţi la scorul de 1-0 în toate meciurile eliminatorii ale turneului: cu Paraguay în optimi, cu SUA în sferturi, cu Coreea de Sud în semifinale. Până în finală, Germania nu a întâlnit niciun adversar cu adevărat redutabil. De cealaltă parte, Brazilia venea cu o echipă bine închegată, antrenată de Luiz Felipe Scolari. În grupă, brazilienii au depăşit Turcia, China şi Costa Rica, au trecut de Belgia în optimi şi de Anglia în sferturi. În semifinale, sorţii le-au pregătit o colegă de grupă: Turcia, pe care au depăşit-o cu greu. Brazilienii aveau în echipă nume precum Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Roberto Carlos, Marcos, Cafu, Lucio, Junior, Kaka. "Fenomenul" Ronaldo a făcut diferenţa în finală, marcând ambele goluri ale victoriei cu 2-0, în minutele 67 şi 79.

La turneul final din 2002, s-au marcat 161 de goluri în cele 64 de partide disputate, iar media reuşitelor pe meci a fost de 2,52.

Gheata de Aur i-a revenit brazilianului Ronaldo, marcatorul a opt goluri, urmat în clasament de conaţionalul său, Rivaldo, şi de neamţul Miroslav Klose, fiecare cu cinci reuşite. În tribune, au luat loc 2.705.197 milioane de spectatori, media acestora fiind de circa 42.000 de persoane prezente la fiecare partidă.

AGERPRES

Etichete: ronaldo , ronaldinho , campionatul mondial , rivaldo , cm 2002 , world cup 2002 , brazilia 2002 , coreea de sud si japonia 2002


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024. Georgescu a câștigat detașat. Lasconi, cu peste 1.400 de voturi în fața lui Ciolacu

Rezultate parțiale în timp real ale alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, primul tur de scrutin, au fost publicate pe site-ul prezența.roaep.ro. Pe primul loc se află candidatul independent Călin Georgescu, urmat de Marcel Ciolacu, Elena Lasconi și George Simion. 14 candidați au fost pe buletinele de vot.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

”Să-l dea afară”. Nu au mai rezistat, după meciul în care Ianis Hagi a fost introdus la pauză de Philippe Clement

Au apărut imaginile: ce a făcut căpitanul lui Tottenham, după ce l-a văzut pe Radu Drăgușin la finalul meciului cu City

Foto 45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Andrei Rațiu semnează pentru 12.000.000€: spaniolii anunță mutarea! Clubul la care e așteptat

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

A ajuns cel mai bun din România, dar a răbufnit: ”Mi-a insultat mama, tatăl, sora”. Presa din Kosovo a reacționat prompt

Cât costă o oră de tenis la clubul lui Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu

Mbappe n-a vrut să meargă la națională, iar la Real Madrid a strălucit pe poziția favorită

PAOK a făcut ”remontada”, la primul meci de la revenirea lui Răzvan Lucescu! Reacția antrenorului român

Citeşte şi

Mourinho a dat cărțile pe față, despre transferul lui Cristiano Ronaldo la Fenerbahce

Câștigătorul Balonului de Aur a ales între Messi și Cristiano Ronaldo: ”E cel mai bun din istorie!”

PEROZAna De Armas, surprinsă în ipostaze tandre cu fiul vitreg al președintelui din Cuba. Cei doi s-au sărutat pe străzile din Spania

FILM NOWUna dintre cele mai bune lansări din 2024. Filmul care debutează pe 1 în box office-ul nord-american, cu cifre impresionante

Cine este Horia Culcescu, bărbatul pe care Gigi Becali l-a împrumutat cu 2.000.000 de euro citeşte ştirea pe Prosport.ro

Kylian Mbappe a vorbit în premieră despre problemele sale: „Mi-a făcut bine”. Prima reacție a francezului, după ce a fost lăsat acasă de două ori de selecționer citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară

Digi World

Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"

Digi Animal World

Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a ajuns la noi?!”