Brazilia a câștigat Campionatul Mondial din Suedia

Remember CM 1958. Triumful Braziliei și apariția tânărului Pele

31.05.2018, 15:31
  • Liga Națiunilor: Germania - Bosnia, sâmbătă, 21:45, DGS 1

  • Liga Națiunilor: Olanda - Ungaria, sâmbătă, 21:45, DGS 2

După Elveţia în 1954, o altă ţară europeană, Suedia, a găzduit Cupa Mondială de fotbal, desfăşurată între 8 şi 29 iunie 1958 şi ajunsă la a şasea ediţie. Pentru calificarea la turneul final din Suedia, s-au înscris în competiţie, pentru prima dată în istorie, peste 50 de ţări din toată lumea.

Cele 16 echipe care au participat la turneul final din Suedia au provenit din trei confederaţii: trei echipe din America de Sud (Argentina, Brazilia şi Paraguay), una din America de Nord şi Centrală (Mexic) şi 12 din Europa (Anglia, Austria, Cehoslovacia, Franţa, Germania de Vest, Irlanda de Nord, Iugoslavia, Scoţia, Suedia, Ţara Galilor, Ungaria şi Uniunea Sovietică).

Au existat 12 stadioane gazdă ale turneului din Suedia, amplasate în tot atâtea oraşe: arena Rasunda din Solna (un cartier al capitalei Stockholm), Olympia Stadium din Helsingborg, Malmo FF din Malmo, Orjans Vall din Halmstad, Arosvallen din Vasteras, Idrottsparken din Norrkoping, Tunavallen din Eskilstuna, Eyravallen din Orebro, Jarnvallen din Sandviken, Nya Ullevi din Goteborg, Rimnersvallen din Udevalla, Ryavallen din Boras.

Cele 16 echipe participante au fost împărţite, ca şi în 1954, în patru grupe, fiecare din echipe trebuind să joace în grupă împotriva celorlalte trei. Primele două echipe din fiecare grupă avansau în sferturile de finală - faza eliminatorie - cu menţiunea că, dacă locurile doi şi trei din grupă terminau la egalitate de puncte, echipele în cauză disputau un meci de baraj.

Echipa Angliei a dezamăgit la CM 1958. Totuşi, insuccesul britanicilor a avut o explicaţie. La 6 februarie 1958, fotbalul englez a fost grav afectat de o tragedie aviatică. Echipa engleză Manchester United, care avea în componenţa sa şi jucători selecţionaţi la echipa naţională, se întorcea de la Belgrad, unde disputase cu Steaua Roşie un meci pentru Cupa Campionilor. După escala pe aeroportul din Munchen, la decolarea spre Londra, avionul nu a putut lua înălţime şi s-a prăbuşit, din cauza zăpezii şi a gheţii care acoperea aripile. În acest accident şi-au pierdut viaţa 23 de persoane, printre care opt jucători, trei conducători ai echipei şi opt ziarişti care însoţiseră formaţia.

Semifinala dintre Franţa şi Brazilia a fost cel mai frumos meci al turneului. Chiar dacă Fontaine a egalat golul de deschidere marcat de Vava, brazilienii şi-au revenit şi s-au impus cu 5-2, datorită strălucirii lui Pele şi Didi.

În cealaltă semifinală a turneului, gazdele au învins Germania de Vest cu 3-1. A fost succesul lui Gunnar Gren, Kurt Hamrin şi Lennart Skoglund, iar fosta campioană mondială, antrenată de acelaşi Sepp Herberger, pleca acasă fără să ocupe podiumul.

Nemţii au pierdut ulterior şi în finala mică, împotriva Franţei. Elevii lui Albert Batteaux au învins cu 6-3.

Ultimul act al Cupei Mondiale din 1958 a avut loc la 29 iunie, pe stadionul Rasunda din Stockholm, în prezenţa a 51.800 de spectatori. Suedezii au deschis scorul în minutul 4, prin Nils Liedholm, dar avantajul nu a durat mult. Brazilienii Vava (minutele 9 şi 32), Pele (55 şi 90) şi Zagallo (68) au făcut legea pe teren, nelăsându-le suedezilor decât permisiunea de a marca încă o dată, în mod onorific: Agne Simonsson a redus diferenţa în minutul 80. Scor final: 5-2. Brazilienii au fost felicitaţi de însuşi regele Suediei, Gustav al IV-lea, prezent la ceremonia de acordare a medaliilor.

Astfel, învinsă pe Maracana în 1950, Brazilia s-a revanşat în decorul pădurilor suedeze, câştigând cea de-a şasea ediţie după o evoluţie excepţională, în care au fost descoperiţi doi tineri jucători, adevărate genii ale balonului: Pele, în vârstă de numai 17 ani, şi Garrincha, o extremă inegalabilă.

La CM 1958, s-au marcat în total 126 de goluri în cele 35 de jocuri disputate. Toate echipele au reuşit să înscrie. Media a fost de 3,60 de reuşite pe meci. Golgheterul campionatului a fost francezul Just Fontaine, cu nu mai puţin de 13 reuşite. În urma lui, atunci s-au clasat brazilianul Pele şi germanul Helmut Rahn, cu câte şase goluri.

Cele mai multe goluri au fost înscrise, la nivel de echipă naţională, de reprezentativa Franţei (23), urmată de Brazilia (12), Suedia şi Germania de Vest (câte 11).

A fost prima Cupă Mondială la care a jucat brazilianul Pele, pe atunci în vârstă de 17 ani şi 8 luni. Au asistat în tribune, în total, 919.580 de spectatori. Media acestora a fost de 26.273 de persoane prezente la fiecare meci al Cupei Mondiale din Suedia.

AGERPRES

Etichete: pele , campionatul mondial , pele brazilia , cm 1958 , brazilia 1958 , mondial suedia 1958


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
„Trebuie să-l oprim pe prostul ăsta”: Reacțiile campionilor mondiali de box după meciul dintre Mike Tyson și Jake Paul

Lupta dintre veteranul Mike Tyson și youtuberul devenit boxer Jake Paul nu a făcut nimic pentru a uni lumea boxului, scrie BBC. Foștii campioni mondiali Tony Bellew, Terence Crawford și Nicola Adams au fost printre cei care au criticat meciul, iar opiniile, în general, descriu un show slab.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Reacția presei din Kosovo, după ce căpitanul Rrahmani a ordonat ieșirea de pe teren în meciul cu România

România - Kosovo. Oaspeții au abandonat meciul, după ce au ieșit de pe teren în prelungiri, la scorul de 0-0

Exclusiv Diferență de la cer la pământ! Cum au lăsat kosovarii vestiarul pe Arena Națională, după scandalul de proporții

Amir Rrahmani a spus de ce i-a scos pe kosovari de pe teren: ”Este de ajuns. Stop”

Foto Haos! Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Ilie Dumitrescu n-are dubii! Mesajul postat în miez de noapte, după România - Kosovo

"Tricolorul" care l-a impresionat pe Gigi Becali, în România - Kosovo

Comunicatul FRF după România - Kosovo: ”Știau care sunt consecințele. Nu poate exista decât un singur rezultat”

Ce riscă FRF după ce România - Kosovo a fost abandonat

Citeşte şi

Foto Inteligența artificială a transformat cei mai buni jucători din istorie în bebeluși! Îi poți recunoaște pe toți?

Vinicius Jr. a fost comparat cu un nume uriaș din istoria fotbalului, după ce a devenit omul serii în Champions League

PEROZIulia Vântur, despre succesul pe care l-a înregistrat recent în India: „A fost o surpriză uriașă, m-a umplut de bucurie”

FILM NOWDemi Moore, adevărul despre scenele nud din „The Substance”: „Am simțit că mi-am expus toate insecuritățile”

Sepsi nu vrea să schimbe sistemul discriminatoriu de vânzare a biletelor! Reacția onirică a președintelui clubului citeşte ştirea pe Prosport.ro

Cât de gravă este accidentarea lui Nicolae Stanciu. Liderul naționalei și-a pus piciorul în ghips, în timpul meciului cu Kosovo citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Sorana, ex A.S.I.A, despre cum și-a găsit iubirea după divorț: „Ne-am dat seama că este imposibil să mai respirăm unul fără celălalt”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Sorana, ex A.S.I.A, despre cum și-a găsit iubirea după divorț: „Ne-am dat seama că este imposibil să mai respirăm unul fără celălalt”

Digi Animal World

Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e cadou de ziua mea”