Ungaria a fost echipa care a marcat cele mai multe goluri

Remember CM 1954 Elveția. RFG a învins Ungaria în "Miracolul de la Berna"

31.05.2018, 12:16
  • Liga Națiunilor: Germania - Bosnia, sâmbătă, 21:45, DGS 1

  • Liga Națiunilor: Olanda - Ungaria, sâmbătă, 21:45, DGS 2

Turneul final al Cupei Mondiale de fotbal din 1954 a fost organizat de Elveţia, între 16 iunie şi 4 iulie 1954. Ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial, Germania a fost divizată în Republica Federală Germania (RFG) şi Republica Democrată Germană (RDG). RFG a fost câştigătoarea surpriză a ediţiei din 1954, revenind de la o diferenţă de două goluri în faţa Ungariei într-o finală denumită "Miracolul de la Berna".

Ungaria, formaţie care îi avea în componenţă pe celebrii Puskas, Kocsis, Hidegkuti şi Czibor, era marea favorită a competiţiei. Ungaria câştigase în 1952 titlul olimpic la Helsinki şi învinsese pe Wembley cu un incredibil 6-3 reprezentativa Angliei, în noiembrie 1953. Austria a primit medaliile de bronz, iar Uruguay a ocupat locul al patrulea. Selecţionata României a absentat şi de această dată.

În calificări s-au înscris 45 de echipe. Dintre ţările europene cu fotbal semnificativ, Uniunea Sovietică nu a participat, la fel ca la ediţia din 1950. Ungaria, echipa momentului, nu a mai fost nevoită să joace play-off-ul, pentru că Polonia s-a retras din competiţie. Coreea de Sud şi Japonia au luat şi ele parte la calificări, dar numai prima din ele a reuşit să se califice la turneul final din Elveţia. Coreenii, aflaţi în plin război civil, şi japonezii au jucat meciul de departajare. Pentru prima dată în istoria CM, s-au desfăşurat preliminarii şi în America de Sud.

La turneul final din Elveţia au participat 16 echipe naţionale din patru confederaţii. Pe lângă Coreea de Sud din Asia, au mai ajuns la turneul final două echipe din America de Sud (Brazilia şi Uruguay), una din America de Nord (Mexic) şi 12 din Europa (Anglia, Austria, Belgia, Cehoslovacia, Elveţia, Franţa, Germania de Vest, Italia, Iugoslavia, Scoţia, Turcia şi Ungaria).

Cele 26 de meciuri ale competiţiei s-au disputat pe şase stadioane: La Pontaise din Lausanne, Charmilles din Geneva, Wankdorf din Berna, Hardturm din Zurich, St. Jakob Park din Basel şi Comunale di Cornaredo din Lugano.

Au fost alcătuite grupe de câte patru echipe. În prima grupă s-au aflat Brazilia, Iugoslavia, Franţa şi Mexic. Grupa a doua a fost formată din Ungaria, RFG, Turcia şi Coreea de Sud. Grupa a treia a reunit reprezentativele din Uruguay, Austria, Cehoslovacia şi Scoţia. Din a patra grupă au făcut parte Elveţia, Anglia, Italia şi Belgia.

Ungaria era neînvinsă de 31 de meciuri şi marcase 25 de goluri până la finală, opt dintre ele chiar în poarta Germaniei, în faza grupelor, în victoria cu 8-3. Maghiarii erau siguri de victorie.

Marea finală s-a disputat la 4 iulie 1954, pe stadionul Wankdorf din Berna. Au fost prezente în tribune circa 60.000 de persoane. Ungaria, marea favorită a turneului final, antrenată de Guzstav Sebes, a deschis scorul prin Ferenc Puskas în minutul 6, majorându-şi avantajul două minute mai târziu, graţie golului înscris de Zoltan Czibor. RFG, pregătită de Sepp Herberger, şi-a revenit, reuşind să marcheze de trei ori: prin interul dreapta Max Morlock în minutul 10 şi prin extrema dreaptă Helmut Rahn (min. 18 şi 84).

În cele 26 de partide disputate la turneul final din Elveţia, s-a înscris de 140 de ori, ceea ce înseamnă o medie de 5,4 goluri pe meci, menţionează www.fifa.com. A fost cea mai prolifică competiţie mondială de fotbal din istorie, din punctul de vedere al numărului de goluri marcate.

Ungaria este ţara cu cele mai multe goluri înscrise într-o Cupă Mondială - 27, pe parcursul campionatului din 1954. Nemţii au marcat 25 de goluri, iar austriecii - 17. Au existat şi trei echipe care nu au reuşit să bifeze niciun gol la acel turneu final: Cehoslovacia, Scoţia şi Coreea de Sud. Coreenii au reuşit şi performanţa negativă de a încasa 16 goluri în doar două partide.

În acelaşi an, în sferturile de finală, Austria învingea Elveţia cu 7-5, scor care a adus recordul de goluri marcate într-un singur meci din Cupa Mondială.

Golgheterul Cupei Mondiale din 1954 a fost maghiarul Sandor Kocsis, care a reuşit să înscrie de 11 ori. Pe locul secund, s-au clasat elveţianul Sepp Huegi, austriacul Erich Probst şi germanul Max Morlock, fiecare din aceştia marcând şase goluri.

Numărul total de spectatori prezenţi în tribune la CM 1954 a fost de 768.607, menţionează sursa citată.

AGERPRES

Etichete: campionatul mondial , cm 1954 , mondial 1954 , rfg cm1954 , cm 1954 elvetia


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
„Trebuie să-l oprim pe prostul ăsta”: Reacțiile campionilor mondiali de box după meciul dintre Mike Tyson și Jake Paul

Lupta dintre veteranul Mike Tyson și youtuberul devenit boxer Jake Paul nu a făcut nimic pentru a uni lumea boxului, scrie BBC. Foștii campioni mondiali Tony Bellew, Terence Crawford și Nicola Adams au fost printre cei care au criticat meciul, iar opiniile, în general, descriu un show slab.

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Anunțul UEFA după ce meciul România - Kosovo a fost abandonat

Reacția presei din Kosovo, după ce căpitanul Rrahmani a ordonat ieșirea de pe teren în meciul cu România

România - Kosovo. Oaspeții au abandonat meciul, după ce au ieșit de pe teren în prelungiri, la scorul de 0-0

Presa din Serbia, reacție fără menajamente după evenimentele de la România - Kosovo

Exclusiv Diferență de la cer la pământ! Cum au lăsat kosovarii vestiarul pe Arena Națională, după scandalul de proporții

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Danezii au descris într-un singur cuvânt meciul de pe Arena Națională, în care kosovarii au sfidat pe toată lumea

Președintele Federației din Kosovo a rostit opt cuvinte, după abandonarea meciului de pe Arena Națională

”Specialistul în regulile UEFA” a dat verdictul după România - Kosovo

Presa din Albania a intervenit, după incidentele de la România - Kosovo: ”Așteaptă să piardă la masa verde”

Citeşte şi

Punct final al Cupei Mondiale 2018. Franța e noua campioană. Toate rezultatele și statisticile

"Oameni buni, ce face?" / "Jenant". Ce spun croaţii despre comportamentul preşedintei Kolinda Grabar-Kitarovic

PEROZE chiar mai frumoasă ca acum 20 de ani! Halle Berry, în aceeași rochie purtată la Oscar 2002, când a făcut istorie în lumea filmului

FILM NOWDemi Moore, adevărul despre scenele nud din „The Substance”: „Am simțit că mi-am expus toate insecuritățile”

Sepsi nu vrea să schimbe sistemul discriminatoriu de vânzare a biletelor! Reacția onirică a președintelui clubului citeşte ştirea pe Prosport.ro

Cât de gravă este accidentarea lui Nicolae Stanciu. Liderul naționalei și-a pus piciorul în ghips, în timpul meciului cu Kosovo citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Sorana, ex A.S.I.A, despre cum și-a găsit iubirea după divorț: „Ne-am dat seama că este imposibil să mai respirăm unul fără celălalt”

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Sorana, ex A.S.I.A, despre cum și-a găsit iubirea după divorț: „Ne-am dat seama că este imposibil să mai respirăm unul fără celălalt”

Digi Animal World

Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e cadou de ziua mea”