"Bijuteria Coroanei". Marele Premiu de la Monaco, cel mai prestigios circuit din Marele Circ, e la Digi Sport 1
22.05.2019, 19:35SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Marele Premiu al principatului Monaco este cea mai așteptată cursă a anului în Formula 1, iar în 2019 se va disputa pe 26 mai, pe superbul circuit stradal de la Monte Carlo. Cursa este una specială, iar istoria ne-a arătat suficiente motive.
Surprizele nu lipsesc de la aproape nicio ediție, iar exemplul de anul trecut vine să întărească acest aspect. Astfel, în 2018, învingător a fost Daniel Ricciardo, care între timp a plecat de la Red Bull la Renault.
De ce este atât de special Marele Premiu de la Monaco?
Încă din 1950, anul nașterii competiției Formula 1, Monaco are un loc aparte în calendar, cu toate că prima cursă automobilistică găzduită a fost tocmai în 1929.
Circuitul este considerat de specialiști cel mai dificil circuit din Marele Circ, dar și cel mai frumos. Așezat lângă superbul port de la Mediterană, circuitul este unul foarte tehnic, iar avantajul monoposturilor puternice, precum Mercedes, poate fi compensat de celelalte mașini. Astfel, măiestria pilotului primează, în dauna bolidului, astfel că pilotul poate face diferența chiar dacă are o mașină mai slabă. Astfel, este un circuit care nu lasă prea mult loc de greșeală.
Drumul bolizilor trece prin fața celebrului cazino, apoi prin tunel, iar apoi prin dreptul spectaculosului port de la Mediterană, acolo unde sunt cele mai luxoase iahturi din lume. Pista este una îngustă, iar virajele strânse fac ca depășirile să fie foarte greu de realizat, mașinile trecând foarte aproape de parapeți, iar fanii stau foarte aproape de pistă.
Tocmai tunelul este unul dintre amănuntele care fac circuitul special. Este al doilea Mare Premiu din calendar care are un tunel, alături de cel din Dubai. Circuitul este unul foarte scurt, cu o lungime de doar 3 kilometri și 340 de metri și 19 viraje.
- Cel mai bun timp la Monaco l-a reușit Max Verstappen, la ediția trecută, cu un minut, 14 secunde și 260 de sutimi.
Marele Premiu de la Monaco - nume mari au câștigat pe acest circuit
La Monaco s-au impus de-a lungul timpului nume uriașe, care au dat testul suprem pe superbul circuit stradal. Dacă ne gândim la trecutul istoric al circuitului nu avem cum să uite performanțele unor "monștri sacri" precum Ayrton Senna, care este supranumit regele de la Monaco, pentru că deține recordul de 6 victorii în acest grand prix. Brazilianul este urmat de Michael Schumacher și Graham Hill, care au câte 5 succese la Monte Carlo.
Pe acest circuit, s-au remarcat de-a lungul timpului și alți mari campioni mondiali, precum Alain Prost, Jackie Stewart, Juan Manuel Fangio, Niki Lauda, Fernando Alonso, Lewis Hamilton sau Sebastian Vettel.
Pasionații nu pot uita nici de surprizele uriașe produse de Jim Clark sau de Olivier Panis, care a câștigat ediția din 1996, când doar 4 mașini au terminat cursa.
Accidente istorice care au avut loc pe circuitul de la Monaco
Pe circuitul superb de la Monaco au avut loc și accidente spectaculoase de-a lungul istoriei.
- Printre protagoniști se numără Felipe Massa, care a suferit, în 2013, două accidente în două zile la rând, în chiar primul viraj al circuitului, St. Devote.
- În 2012, japonezul Kamui Kobayashi pur și simplu a zburat de pe pistă, iar în 2011, Sergio Perez a avut un accident la ieșirea din tunel.
- Karl Wendlinger a făcut și el un accident uluitor în 1994.
- În 2003, Jenson Button i-a lăsat mască pe toți cei prezenți.
- În anii 50, unii piloți au ajuns cu mașinile chiar în port.
Marele Premiu de la Monaco e duminică, 26 mai, de la ora 16:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1.
Etichete: formula 1 monaco , formula 1 monte carlo , marele premiu de la monaco
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții