Istvan Kovacs, omul din spatele arbitrului care știe cum e să îți asumi. Și care nu e nicidecum arogantul văzut de unii
articol scris de Dan Filoti29.04.2020, 13:49
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
"Atunci, cu Florinel Coman, am greșit eu. Am greșit pentru că am venit cu problemele de acasă pe stadion, la job. Am amestecat lucrurile. Și simt nevoia să o spun. Pentru că după 13 ani de arbitraj și după cariera pe care o am sunt un exemplu pentru arbitrii tineri. Iar ce am făcut atunci e la AŞA NU!". Wow!
E doar una dintre declarațiile cu care Istvan Kovacs a surprins. Dialogul cu el a fost unul aparte. Prin franchețe, prin conținut, dacă vreți prin ineditul situației.
Arbitrii noștri vorbesc! Și o fac atât de OK. E încă o bucățică de "bine" extrasă din perioada asta care ne-a bulversat viețile.
Descoperim oameni. În cazul de față oamenii din spatele arbitrilor care sunt catalogați aroganți, lipsiți de scrupule și mai știu eu cum.
Istvan are simțul umorului, Istvan nu se ferește de subiectele delicate, ba chiar aș zice că le caută. Dar mai presus de toate, am descoperit un Istvan Kovacs care își asumă. Pentru cineva care are rolul de a împărți dreptatea, asumarea mi se pare o condiție de bază.
Istvan Kovacs: "La pauză nu trebuie să revezi fazele din prima repriză. A încerca să compensezi e cea mai mare greșeală!"
Am aflat de la el ce se petrece în mintea unui om pus să ia decizii în fracțiuni de secundă: "Știi aproape instantaneu când ai greșit, dacă ai greșit. O simți din reacția jucătorilor. Într-un fel protestează unul care crede cu toată ființa că e nedreptățit și altfel reacționează unul care vrea să păcălească. Și tu trebuie să continui cu asta. Dar nu trebuie să te apese. A judeca în compensație e cea mai mare greșeală pe care nu trebuie să o faci. De aceea în pauză, de exemplu, nu trebuie să cauți să îți confirmi deciziile la limită dintr-o primă repriză".
VAR-ul va veni să îi ajute clar, dar Kovacs atenționează că e mult mai greu de implementat decât pare: "E un proces care necesită timp și instruire, dar în mod evident e în folosul fotbalului și va fi un instrument care ne va ajuta pe noi cei care facem asta. Tot ce pot spune e că vorbim de o complexitate pe care o poți sesiza mult mai bine din interior".
Din 14 antrenori chemați la întâlnirea organizată cu arbitrii au venit 5 principali si 2 secunzi
Relația tensionată cu antrenorii a fost un alt subiect atins, iar Istvan spune că la inițiativa CCA de a face o discuție între tehnicieni si arbitri, din 14 reprezentante ale Ligii 1, doar 5 principali si 2 secunzi au participat la întâlnire: "Scopul era să ne împrietenim, să ne spunem unii altora ce probleme avem. Să ne înțelegem reciproc. Discuția a fost teribil de instructivă și de folos și pot spune din punctul nostru de vedere că nu am mai avut niciun fel de problemă cu cei care au fost la această ședință de lucru.
Ba, mai mult am discutat aplicat pe momente de joc, pe faze concrete și i-am ajutat astfel să înțeleagă ce presupune munca noastră. Am vorbit despre hențuri banale în zone neutre de teren și având timp berechet la discuție nu au putut da răspunsuri corecte în conformitate cu legile jocului...".
Kovacs şi Haţegan sunt în elita arbitrilor
Multe aspecte au fost punctate, inclusiv faptul că, fără a fi profesioniști, doi arbitri români sunt în elita arbitrajului european: "Nu e vorba de laudă, dar chiar e o performanță".
Concluzia e simplă, comunicarea ne relevă un om. Şi cu aceeași senzație am rămas și după dialogul cu Ovidiu Hațegan, o categorie mult redimensionată și infinit mai de neblamat decât este.
Video cu incidentul cu Coman, despre care Kovacs vorbeşte deschis
Etichete: istvan kovacs , blog dan filoti , jurnal de autoizolare
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții