Edi Iordănescu, între respectul pentru medici și speranța în Dumnezeu: "De multe ori credința face diferența!"
articol scris de Dan Filoti28.03.2020, 10:22
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
Edi Iordănescu e un interlocutor aparte. Nu o spun doar pentru că este protagonistul de azi al seriei acesteia cu "autoizolare", venită atât de pe neașteptate în viața noastră.
Fiecare e special în felul lui, dar el pune preț pe ce și cum comunică, mult peste media pe țară a oamenilor din fotbalul românesc. E la nivel european.
Și din acest punct de vedere. În folclorul televiziunilor circulă vorba mai ales printre oamenii din spatele camerei, producătorii de emisiuni, la ei mă refer: " Îl ai pe Edi la telefon, spui bună ziua și de restul se ocupă el, tu intervii când trebuie să termine că vine publicitatea".
Cam așa și aici. L-am contactat, i-am spus despre "jurnalul de autoizolare", că m-am angajat ca zilnic să provoc un personaj din fotbalul nostru să povestească pentru digisport.ro cum trăiește perioada asta și apoi sa scriu în format online. "Ne auzim la telefon sau îți povestesc pe whatsapp în format audio? Ca să fie totul ok...".
Sigur, Edi. Așa facem. Ca de obicei cu temele făcute și, așa cum în emisiunile în care am plăcerea de a-l avea ca invitat în studiou sau prin telefon sunt primul său... ascultător, așa și aici din pretins scriitor devin transscriitor. Na, că nu îmi mai ajunge titlul de ziarist (fost de presă scrisă), acum mă văd... Să nu divagăm! Ce spune Edi e foarte interesant.
"Nu pot începe decât prin a spune că din tot necazul acesta abătut asupra noastră a tuturor, îmi propun să iau partea bună a lucrurilor". Chiar dacă e comunicare orală deschide o paranteză subliniind "meritul celor care se îngrijesc și luptă altfel încât să depășim această perioadă. E vorba de medici, de specialiști, de cei care conduc la noi și pretutindeni celulele de criză, astfel încât să putem depăși cât mai rapid această perioadă".
De fapt era paranteză pătrată, pentru că tehnicianul Gazului mai introduce în discuție un element", "punctând" în treacăt, dar ferm, importanța responsabilității sociale: "Noi nu putem decât să respectăm ceea ce ni se spune, să dăm dovadă de echilibru și empatie, pentru a reveni la un ritm așa numit normal de viață, dar nu înainte de a trage învățămintele care se impun. Să ne redefinim prioritățile și să înțelegem ce contează cu adevărat".
Edi Iordănescu face teme cu copiii, alternând pedagogia cu joaca. Le antrenează mintea la șah și le consumă energia la ping pong
În ordinea aceasta de idei, Iordănescu junior recunoaște: "Meseria mea nu este una care să îmi permită să stau prea mult acasă și la asta mă refeream când ziceam că iau partea bună a lucrurilor. Am timp de cei dragi mie, sunt aproape și fizic de familie". Copiii îl solicită, iar vulcanicul tehnician pe care noi îl vedem la meciurile Ligii 1 e fair-play: "Răbdarea nu e punctul meu forte, recunosc. Dar mă străduiesc. De exemplu mă implic în efectuarea temelor, pentru că ai mei sunt în programul acesta cu școala la distanță. Parcă nu mai e metodologia de pe vremea noastră, dar fac tot posibilul să mă adaptez".
Mai în elementul său pare când vine vorba de joc, joacă, jocuri..."Am mai făcut câte un meci de ping pong, șah mult și tot soiul de activități prin casă. Am redescoperit -se simte nostalgia în glas- unele jocuri din copilărie, am învățat și altele specifice generației lor. Una peste alta le fac față, cred".
La cum îl știm, mișcarea nu are cum să lipsească din programul unei zile, fie ea și ieșită din normal: "Ies o dată la două zile să alerg. Am făcut-o încă din prima zi de când sunt acasă. Plus că mai fac ce se poate face în casă abdomene, flotări...". Pe de altă parte: "Încerc să stau cât mai departe de... tehnologie. Mai degrabă am redescoperit cititul. Și cărți de specialitate, și de psihologie. Am mai intrat totuși pe laptop, unde am urmărit pe instat meciuri ale echipelor mele sau jocuri de referinta din fotbal".
Edi Iordănescu: "Suntem un popor credincios și e important să ne rugăm"
Vocea îi sună un pic grav acum: "Cred că e important să nu ne pierdem nici credința. După cum știți, sunt o persoană credincioasă și nu o spun ca o laudă, ci pentru că e un lucru de care nu trebuie să ne ferim. Mereu am spus că eu cred în Dumnezeu și mai cred că e un moment în care poporul nostru, în mod special, pentru că suntem o țară creștin-ortodoxă, un popor care crede în Dumnezeu, e important așadar să ne rugăm, pentru că rugăciunea contează și, de multe ori, face diferența".
Iordănescu junior nu își încheie incursiunea la care a fost provocat în programul său cotidian din vremuri de criză fără a mai face o trimitere spre "eroii zilelor noastre, medicii. Poate am omis să spun, dar îmi petrec mult mai mult timp decât de obicei urmărind știrile. Am fost mult mai atent și, sincer, am redimensionat rolul și importanța medicilor. Cred că și după ce va trece totul, va trebui să le oferim mai mult respect și mai multă atenție.
M-au impresionat și mă impresionează eforturile cadrelor medicale din toată lumea, devotamentul lor și, da, sunt foarte sensibilizat de spiritul lor de sacrificiu, de felul în care își riscă sănătatea lor și poate a familiilor. Au lăsat totul deoparte, pentru a lupta în prima linie cu acest adversar nevăzut".
Acesta a fost episodul cu Edi. Ne place și versiunea aceasta așezată, analitic-înțeleaptă, dar ne e dor de zilele cu el vulcanic și trăindu-și de pe margine pasiunea. Pentru că asta va fi însemnat că totul s-a terminat și că sportul, fotbalul și frumosul vor fi revenit în viețile noastre.
Etichete: edi iordanescu , coronavirus , covid-19 , jurnal de autoizolare
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții