Sportivilor li se refuză viza de participare la Mondial, pe motiv de etnie: "Se amestecă sportul cu politica"
articol scris de Digi Sport25.11.2021, 16:26
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
Situație mai puțin întâlnită în lumea sportului. Malaezia este acuzată de antisemitism, după ce a refuzat să le acorde vize sportivilor israelieni care urmau să participe la Campionatul Mondial de squash, la masculin.
Malaezia refuză să acorde viză de intrare în ţară israelienilor care ar trebui să participe la CM de squash
Țara asiatică are o religie preponderent musulmană, în proporție de peste 60 la sută, iar de-a lungul timpului a pus mai multe piedici sportivilor care sunt din Israel și i-a împiedicat să intre pe teritoriul său.
De data aceasta, s-a umplut paharul, iar ceea ce face Malaezia a stârnit furie în Israel. Astfel, Federația israeliană susține că va apela la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, însă așteaptă ca totul să fie mediat de forul mondial.
Malaezia este "recidivistă". În 2019, i s-a retras organizarea unei competiții, din cauza antisemitismului
"Este păcat că se amestecă sportul cu politica", a declarat Aviv Bushinsky, preşedintele federaţiei israeliene de squash.
Federația Mondială de squash s-a limitat doar să precizeze că știe despre această situație și că "a fost informată că autorităţile malaysiene nu au fost încă de acord să elibereze vize echipei de squash israeliene. Federația se angajează să respecte principiul campionatelor deschise şi incluzive, la care toţi membrii naţiunilor care doresc să participe sunt bineveniţi".
Până acum, federația din Malaezia a refuzat să facă vreun comentariu.
Timpul rămas este însă foarte scurt, având în vedere că întrecerea va avea loc în perioada 7-12 decembrie, în capitala Malaeziei, Kuala Lumpur.
Oficialii forului mondial susțin că discută mereu cu federația din Malaezia și că "poate fi găsită o soluţie corectă şi practică".
Inițial, Campionatul Mondial de squash trebuia să se dispute în Noua Zeelandă, însă, la începutul anului, a fost mutată în Malaezia, din cauza probemele în ceea ce privește pandemia de COVID-19.
Malaezia are și "antecedente". Prima dată s-a întâmplat în 2015, la o competiție de windsurf, când le-a interzis participarea israelienilor. Apoi, în 2019, Malaeziei i s-a retras dreptul de a organiza Mondialele de Natație pentru persoane cu dizabilități, pentru că a anunțat că le interzice participarea israelienilor.
Etichete: israel , squash , malaezia , campionatul mondial de squash , antisemit
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții