Advertorial Superbet

(P) Revine Bundesliga! Vezi ce înseamnă în fotbalul german fiecare poziție din teren, dar și arhetipurile de jucători

12.05.2020, 17:45
  • SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1

Autor: Gigi Stancu, Superbet

Nemții n-au inventat fotbalul, dar l-au definit cel mai bine. Organizarea ar putea fi la origini un termen saxon, dar n-are rost să căutăm prin dicționare. Se știe că în Germania fiecare are locul său clar, iar lucrurile merg bine pentru că nu sunt permise improvizațiile. Jurgen Klopp, antrenor la modă în ultimii ani, spunea că unul dintre secretele reușitei sale cu Borussia Dortmund a fost mereu folosirea jucătorului potrivit: Decât să reprofilez un jucător și să-i iau 50% din calități, mai bine joc cu rezerva titularului absent, care dă 100%”.

Tocmai din acest motiv, pozițiile sunt sfinte în fotbalul german, iar Bundesliga.com, site-ul oficial al competiției, care se va relua în acest weekend, a făcut o analiză clară a ceea ce înseamnă ele. Mai mult, germanii au indicat și jucătorii care corespund perfect profilului postului respectiv, pe care le numesc arhetipuri. Informațiile sunt de valoare, iar primul 11 rezultat poate câștiga orice campionat din lume.

Portar. Bundesliga arhetip: Manuel Neuer

Portarul este cel mai defensiv jucător din teren și menirea lui e să oprească golul. Poartă mereu mănuși și un tricou de culoare diferită față de colegii săi și e singurul care poate atinge balonul cu mâna în propriul careu. Generalitățile se opresc însă aici. Există portari și portari pe lumea asta, dar cei mai la modă sunt acum cei cu un joc de picior foarte bun. Iar pentru asta, fotbalul trebuie să-i mulțumească lui Manuel Neuer, unul dintre cei mai buni portari care au jucat vreodată acest joc. Nemții spun că actualul căpitan al lui Bayern Munchen ar putea dribla mulți atacanți, dar siguranța sa în joc și faptul că de la el pleacă construcția, îl fac unic. Ok, Ter Stegen e foarte bun și n-am uitat nici de Oliver Khan, dar Neuer e deja o legendă.

Începând de duminică, 17 mai, poți paria din nou la Superbet pe jocurile lui Neuer și Bayern. Evident, la Union Berlin, GNG (gazdele nu marchează) pare pariul perfect!

Fundaș lateral. Bundesliga arhetip: Benjamin Pavard

Cei de la Bundesliga.com folosesc termenul britanic full-back pentru a defini poziția de fundaș lateral (stânga și dreapta) în sistemul cu 4 apărători. L-au ales ca jucător reprezentativ pe francezul campion Mondial în 2018, pentru că are cele mai bune cifre. Pavard a jucat pe toate posturile în apărare, dar probabil îl știți mai mult din banda dreaptă. În echipa alăturată este plasat în stânga, pentru că e vorba de termen general de apărător lateral și pentru a-i face loc în dreapta lui Kimmich, despre care vom vorbi imediat. Pavard este fundașul lateral cu o medie de 8 recuperări pe meci și cu cele mai multe incursiuni în atac.

Extremă. Bundesliga arhetip: Joshua Kimmich

E greu de tradus în română wing-back, pentru că nemții se referă în cazul de față la fundașul de bandă, din sistemul cu doar 3 apărători centrali. Respectivul nu face parte dintre cei 3, fiind în parte degrevat de anumite responsabilități defensive, chiar dacă trebuie să aibă grijă de extrema din zona sa. Acesta aduce însă un raport infinit mai mare la faza ofensivă, din acest motiv germanii îl numesc ca arhetip pe Joshua Kimmich, de la Bayern Munchen. Extrema ară banda din apărare până în atac și e responsabil cu centrările. E unul dintre cele mai solicitate posturi din fotbal, dar Kimmich se descurcă de minune și a bifat 13 pase de gol sezonul trecut, iar în cel actual are deja 6 plus două goluri și e jucătorul din Bundesliga care a alergat cel mai mult: 293,66 km.

Fundaș central - stopper. Bundesliga arhetip: Niklas Süle

De la o altitudine de 1,95, Niklas Süle veghează ca un turn de control asupra apărării lui Bayern Munchen și e cea mai puternică redută din fața lui Neuer. Și nu vă gândiți că Süle e tipul de jucător rudimentar, tăietor de lemne, care pune capul în minge și o trimite apoi lungă și pe-a doua! Sezonul trecut, Süle a avut o medie de o jumătate de fault pe meci și doar Alcantara a atins mingea de mai multe ori decât el. La doar 24 de ani, Süle e deja o mare certitudine la cel mai înalt nivel și vom auzi de german mulți ani de acum înainte.

Libero. Bundesliga arhetip: Makoto Hasebe

Știm, un post aparent din alt secol al fotbalului, dar germanii știu ce vorbesc când se referă la acest gen de fundaș central. E vorba despre apărătorul din mijlocul unei defensive cu 3 oameni, acela mai puțin expus marcajului și responsabil mai mult cu curățenia. Libero clasic, ca pe vremea lui Belodedici, nu mai există, dar în 3-4-3 sau în 3-5-2, fundașul central și-a păstrat din atribuții. El coordonează apărarea, ține linia offside-ului, degajează terenul în situațiile de criză și pleacă cu balonul la picior din propria treime. Ei bine, poate vă miră jucătorul desemnat ca cel mai bun din Germania pe acest post, dar el este japonezul Makoto Hasebe, de la Eintracht Frankfurt. Asiaticul a fost găsit “vinovat”, alături de Rebic și Jovic, pentru parcursul european al trupei de pe Main și nu putem regreta decât un singur lucru: că Hasebe are deja 36 de ani.

Superbet oferă o cotă de peste doi pentru TG 0-2 Goluri în Eintracht – Gladbach, cu Hasebe titular la gazde.

Mijlocaș defenvi - închizător. Bundesliga arhetip: Thomas Delaney

Amintirile despre Roy Keane, Edgar Davids și Gennaro Gattuso încep să pălească, iar jocul are nevoie de noi repere pe acest post. În Germania, un danez cu origini americane duce steagul mai departe și devine un model pentru tipul recuperatorului de balon de la mijlocul terenului. Thomas Delaney a recuperat în sezonul trecut 10 mingi pe meci, iar când n-a făcut-o, sigur l-a incomodat pe purtătorul de balon. Acest lucru e demonstrat de cele 41 de faulturi cinice, doar 7 aducătoare însă de cartonașe galbene. Delaney este jucătorul lui Borussia Dortmund cu care niciun mijlocaș nu vrea să se întâlnească în zona neutră a terenului.

Mijlocaș central. Bundesliga arhetip: Thiago Alcantara

Termenul de mijlocaș central este menit să-i deosebească pe închizătorii clasici de mijlocașii cu calități tehnice superioare, care aduc un aport nu doar la faza de blocare, ci și la cea de atac. Iar maestru la acest tip de joc complex, care cere poziționare excelentă, control superb al balonului, acuratețe a pasei și zero risc asumat este Alcantara. Jucătorul pe care Guardiola l-a adus la Bayern Munchen e un lux pentru Germania, rar accesibil Bundesligii. Face totul la mijlocul terenului, în stagiunea trecută a avut o acuratețe a paselor de 93%, iar pe posesie prelungită poate marca și goluri. Este genul lui Lupescu sau Gâlcă, puțin vizibil la mijlocul terenului, poate chiar inestetic uneori, dar vital pentru joc. Când alcătuia primul 11 al lui Bayern, Pep îl punea pe tablă pe Thiago imediat după Neuer.

Mijlocaș ofensiv – playmaker. Bundesliga arhetip: Marco Reus

Este voba despre celebrul „decar” responsabil cu crearea șanselor de gol și cu fantezia din spatele atacanților. El trebuie să fie capabil să accelereze și să rupă jocul, să paseze decisiv, să scoată oameni din joc și să șuteze excelent de la distanță și din lovituri libere. Nemții n-au prea apreciat acest post de-a lungul timpului, numărului 10 imputându-i-se că stopează viteza jocului și ține prea mult balonul la picior. Scăpați de sub influența unor clasici ca Otmar Hizzfeld și ajunși pe mâna unor latini ca Ancelotti sau Guardiola, germanii au schimbat puțin lucrurile. Iar Reus este un hibrid incredibil de eficiență germană și fantezie latină. Un jucător inventiv și spectaculos, letal în zona careului advers și un decar de excepție. Păcat de ultimele sale accidentări!

Dortmund era pe val înainte de întreruperea campionatului, iar Superbet o vede favorită la victorie. Schalke 04 nu s-a predat vreodată în derby-ul Ruhrului.

Mijlocaș – Aripă. Bundesliga arhetip: Jadon Sancho

Fotbalul a văzut mulți wingeri de clasă în istoria lui, iar acest post este în continuare un izvor nesecat de valori. Asta pentru că un mijlocaș cu tehnică în regim de viteză preferă mereu să atace din margine, cu fața la adversar și evitând contactul cu fundașii adverși. Pentru că sunt și decisivi jucând în această zonă, Neymar, Hazard și Sterling sunt doar câteva nume care ne vin în minte repede. În Germania, Jadon Sancho a apărut ca un tsunami, pentru care n-aveai cum să te pregătești. L-a făcut uitat, prin incursiunile sale, pe Arjen Robben, iar la doar 20 de ani amenință să devină un gigant. Valorează deja peste 100 de milioane de euro și știm cele câteva echipe din Anglia, Spania și Franța, care își permit să plătească această sumă.

Atacant. Bundesliga arhetip: Thomas Muller

Nu vorbim aici despre goleador, post lăsat pentru final, ca o cireașă pe tortul Bundesligii, ci de acea poziție de al doilea vârf. E vorba despre jucătorul care evoluează între mijlocași și atacant și care este responsabil cu destabilizarea apărării adverse și crearea de spații pentru vârf sau pentru cei care urcă din linia a doua. Este foarte versatil și mobil pe linia careului de 16 metri, greu de marcat, foarte rapid și tehnic și cu cifre mereu de senzație. Ei bine, da, și dacă nu îl numeam dinainte, nu aveați prea multe soluții în Bundesliga în afara lui Thomas Muller. Produs 100% al lui Bayern Munchen, alături de care a câștigat 21 de trofee, Muller este un gigant la cei 30 de ani ai săi și probabil se va retrage de la bavarezi.

Vârf împins. Bundesliga arhetip: Robert Lewandowski.

Un post pe care au jucat coloși ai fotbalului, dar în Germania se confundă de mulți ani cu un singur nume: Robert Lewandowski. Polonezul marchează ca o mașină și sezonul trecut doar Mbappe a avut un procentaj mai bun decât el, de peste un gol înscris pe meci. Bun la faze fixe, în jocul aerian, bun în 16 metri, bun la penalty-uri, Lewandowski e vârful pe care și-l dorește orice echipă din lume. Dacă n-ar avea deja 31 de ani, probabil Real Madrid n-ar ezita nicio secundă să plătească suta de milioane de euro și să-l aducă lângă Benzema. Lewa e un jucător de referință pentru postul de atacant central, iar poza lui poate sta oricând lângă definiția acestui post, în dicționar.

Toți acești jucători și meciurile dintre echipele lor pot fi pariate din nou la Superbet, începând cu acest weekend. Deschide cont online și hai să ne luăm fotbalul înapoi!

Etichete: pariuri sportive , meciuri bundesliga , advertorial superbet


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut? Ei, bine, ați obținut!”

Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev, satisfăcut de anunțul privind lansarea primului atac rusesc cu rachetă balistică în Ucraina, a postat pe rețeaua X (fostă Twitter) un mesaj adresat comunității internaționale. 

Descarcă aplicația Digi24
TOP ARTICOLE

Lovitura anului: au început negocierile pentru transferul lui Cristiano Ronaldo în Europa!

Gata! România nu poate întâlni Kosovo în preliminariile CM 2026

S-a dezbrăcat complet și a intrat pe teren, în fața a peste 50.000 de oameni, iar internetul ”a explodat”! Sancțiunea primită

A fost ultima șansă la FCSB?! Scos iar la pauză, pare ieșit definitiv de pe lista de favoriți a lui Becali

Exclusiv Specialiștii s-au pronunțat rapid, după acuzațiile făcute de Ștefan Târnovanu: nu s-a respectat regulamentul în Botoșani - FCSB!

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

România, misiune mai ușoară decât s-ar fi așteptat în preliminariile CM 2026? Cum ar putea arăta grupa ”Tricolorilor”

Galerie Foto Jurnalista din Kosovo l-a văzut pe Ianis Hagi și e fascinată. Ce a spus despre român

Gigi Becali s-a convins de Vlad Chiricheș! Decizia patronului de la FCSB: ”Băi, cum să faci așa ceva?”

Oficial OUT! Selecționer demis după OPT ani în funcție. Dezastrul din Liga Națiunilor i-a fost ”fatal”

Citeşte şi

(P) Rămâne Arena Națională un "tărâm interzis" pentru adversari? SuperCote pentru România - Cipru

(P) Săptămâna de pariuri începe cu recomandările „Cobrei” din SuperSocial

PEROZA rupt tăcerea după zeci de ani. Cher a dezvăluit numele bărbatului care a părăsit-o: „Am fost îndrăgostită nebunește de el!”

FILM NOWMargot Robbie, fericită la o plimbare alături de prietenii ei. Actrița, șic în rochie mini la o lună după ce a devenit mamă

Nelu Varga l-a transferat la CFR Cluj pe noul star din Superliga, descoperit de același om care l-a ochit pe Bîrligea citeşte ştirea pe Prosport.ro

„Se ruga să nu câștige”. Gigi Becali l-a ironizat pe patronul de la FC Botoșani, după ce acesta a plătit 150.000 de euro pentru victoria cu FCSB citeşte ştirea pe ziare.com

PROFM Anca Țurcașiu, mai fericită ca niciodată la peste patru ani de la divorț. Artista, surprinsă în ipostaze tandre alături de noul iubit

Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții
Incarca mai multe comentarii...
ProFm

Anca Țurcașiu, mai fericită ca niciodată la peste patru ani de la divorț. Artista, surprinsă în ipostaze tandre alături de noul iubit

Digi World

Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost dificil să ne privim în ochi"

Digi Animal World

Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii pentru acest sezon