(P) Ce înseamnă o calificare la Cupa Africii? Superbet a vorbit cu 4 fotbaliști din Liga 1 cu experiență acolo!
29.03.2021, 12:55SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Botoșani, luni, 17:00, DGS 1
Astăzi și mâine sunt ultimele partide din calificările Cupei Africii pe Națiuni. Majoritatea țărilor mari sunt deja la turneul final, dar pe lângă ele apar unele participante surprinzătoare. Naționala lui Nasser Chamed, fotbalistul Mediașului, este cel mai bun exemplu: deveniți membri FIFA în 2005, cei din Comore s-au calificat în premieră la un turneu final. Superbet a vorbit cu Chamed, dar și cu Juvhel Tsoumou (Viitorul), aflat și el foarte aproape de calificare, și cu doi fotbaliști care au scris istorie pentru țările lor la competiția regină a Africii: Ousmane Viera (Hermannstadt) și Platini (Iași).
Ousmane Viera (FC Hermannstadt): „A fost sărbătoare națională când am câștigat trofeul în 2015!”
Fundașul a fost transferat de CFR Cluj în 2007, odată cu alți conaționali care au evoluat cu succes pentru ivorieni, „vedeta” grupului fiind Lacina Traore. Totuși, Viera este cel care a avut cele mai multe prezențe în echipa națională, 19, bifând prezențe la un Campionat Mondial, o Olimpiadă și o Cupă a Africii – pe care a și câștigat-o, în 2015. Ajuns la 34 de ani, căpitanul sibienilor se mulțumește să urmărească turneul la televizor: „Sunt realist, nu mai cred într-o convocare. Ar fi destul de greu sa mai merg la lot, avem un grup nou cu fotbaliști tineri care joacă în campionate mult mai puternice decât România”.
Viera povestește și ce a însemnat medalia de aur câștigată de Coasta de Fildeș în 2015: „A fost un sentiment de mândrie, după foarte mulți ani de muncă și efort. După victorie a fost sărbătoare națională, o petrecere în toată țara. Ne-a primit președintele țării, iar toată lumea a avut două zile libere”. Acel succes rivalizează, în cariera lui, doar cu participarea la Mondialul din Brazilia din 2014: „Să merg la Cupa Mondială a fost un vis al copilăriei împlinit. Acolo te simți cu adevărat fotbalist... Întâlnești cele mai bune echipe și cei mai buni jucători din lume”.
Chiar dacă nu se așteaptă să facă parte din lot, Viera își susține țara și are încredere că performanța obținută în 2015 poate fi repetată: „Obiectivul federației este pregătirea următoarei Cupe a Africii, care se va juca în Coasta de Fildeș. Dar eu cred că putem câștiga și acum. Avem fotbaliști în cele mai mari campionate europene, la echipe de top. Franck Kessie de la AC Milan, Nicolas Pepe de la Arsenal, Eric Bailly și Amad Diallo de la Manchester United... Toți sunt tineri, dar îi ajută cei mai experimentați din lot, cum e Gervinho de la Parma. Această generație are o forță colectivă. Domnește unitatea de grup, e foarte omogenă. Când jucam eu, aveam un lider absolut, pe Drogba.”
Coasta de Fildeș s-a calificat deja la următoarea ediție a Cupei Africii, fiind într-o grupă cu Etiopia, Madagascar și Niger. Va juca mâine acasă, cu Etiopia, în ultima etapă. Un egal este suficient pentru a termina grupa pe primul loc, în cazul unei înfrângeri urmând să se califice de pe locul secund.
Nasser Chamed (Gaz Metan): „Suntem o țară săracă, dar lumea uită de probleme când joacă naționala!”
Nasser Chamed a venit la Mediaș în 2017. Chiar dacă transferul său a ridicat semne de întrebare inițial, venind dintr-o țară fără performanțe în fotbal, mijlocașul a devenit un om de bază al echipei și s-a remarcat ca unul dintre cei mai buni executanți de faze fixe din campionat. Când joacă pentru Comore, însă, nu este principalul executant: „E adevărat că în România am dat goluri din lovituri libere, dar la națională nu sunt eu cel mai bun. Suntem 6 care batem foarte bine. Am doar un gol până acum, dar sper să înscriu în meciul cu Egipt. Ar fi grozav!”
Cea mai mare surpriză a preliminariilor a fost produsă de reprezentativa Insulelor Comore. O țară cu o populație care nu ajunge nici la 50% din București, care a intrat prima dată în preliminariile Cupei din 2010, este acum calificată la turneul final. Într-o grupă cu Egipt, Kenya și Togo, naționala comoreză este neînvinsă și speră chiar la primul loc! Nasser ne spune ce înseamnă aceste rezultate pentru țara lui: „Calificarea este una istorică, este magnific pentru mica noastră țară să participe la Cupa Africii! Noi am muncit mult, am făcut sacrificii, răsplata ar fi una grozavă pentru noi. Venim dintr-o țară săracă. Chiar și așa, când ajungem în Comore oamenii uită de toate problemele lor și ne fac o primire deosebită. Vrem să le aducem și lor bucurii la acest turneu. Vom înfrunta cele mai bune echipe acolo. Ne dorim să ne reprezentăm bine țara, să facem Comorele cunoscute lumii întregi!”
Astăzi, de la 19:00, Insulele Comore joacă în Egipt. Un duel care în trecut nu avea nicio întrebare asupra câștigătoarei este acum unul echilibrat, iar un egal cu goluri marcate ar duce micuța națională din estul Africii în fruntea grupei, peste marele Egipt al lui Salah! „Noi am reușit rezultate foarte bune cu Togo și Egipt, datorită lor ne-am calificat. Avem calificarea asigurată acum, dar ne dorim să câștigăm în Cairo și să terminăm pe primul loc. Nu ne considerăm colegi de echipă în grup, suntem ca niște frați, de aici vine forța noastră! Cel mai important fotbalist al nostru vine din Serbia, de la Steaua Roșie: El Fardou Ben Nabouhane.”
Platini (Iași): „Am înscris primul gol din istoria Capului Verde la un turneu final. Un moment special!”
Sentimentele lui Chamed, calificat în premieră acum la Cupa Africii, îi sunt cunoscute lui Platini de la Poli Iași. Mijlocașul lateral reprezintă, și el, o mică insulă africană care nu avea vreo performanță în fotbal. În 2013 s-a calificat în premieră la un turneu final, cu Platini fiind chiar marcatorul primului gol! „Îmi amintesc golul acela de parcă l-am dat ieri. A fost unul dintre cele mai frumoase goluri pe care le-am înscris! A fost primul gol din istoria Capului Verde la un turneu final, reacția din acel moment a fost incredibilă. Lumea din țara mea încă vorbește despre el. Ceva special!”
Platini a venit la Iași în 2017, de atunci lipsind doar trei luni, perioadă în care a jucat în Iran. Are, deja, peste 100 de meciuri în prima ligă. Și nu e singurul din Capul Verde care a impresionat aici. Fernando Varela a deschis drumul României, fundașul central jucând la FC Vaslui și FCSB, cu care a și câștigat titlul de două ori. Acum, în România mai sunt alți doi jucători care speră la convocări: Rodny Lopes și Ely Fernandes. „Eu mă simt deja ca acasă. Am mai multe sezoane aici, este un campionat bun pentru mine, cresc, iar nivelul e mai bun cu fiecare an. Mi-ar plăcea să vină și mai mulți jucători din Capul Verde, pentru că Liga 1 ar deveni mai urmărită în țara mea.”
Capul Verde joacă mâine meciul decisiv, cu Mozambic. Un egal ar fi suficient pentru calificarea la Cupa Africii, unde nu s-a mai calificat din 2015. Platini nu este în lot pentru ultima etapă din preliminarii, dar visează să participe la turneul final: „Pentru mine ar fi un final de carieră perfect. Am jucat deja la două turnee, au fost cele mai bune momente ale mele ca fotbalist. Îmi doresc să mă pot retrage cu trei participări. Este foarte important pentru noi să câștigăm cu Mozambic și să ne calificăm. Am mare încredere în colegii mei!”.
Juvhel Tsoumou (Viitorul): „Oportunitatea de la Viitorul m-a ajutat să revin la națională!”
Revenit în România în acest an, la Viitorul Constanța, Juvhel Tsoumou a început excelent în 2021. Are doar 239 minute jucate, dar a reușit să marcheze de două ori și să dea o pasă decisivă! Forma bună l-a readus la naționala congoleză, unde jucase ultima dată în 2019. „E o mare bucurie să revin la națională. Revenirea se datorează muncii mele, dar și oportunității pe care mi-a dat-o Viitorul. Asta e important la fotbal, să nu îți pierzi vreodată speranța! Acum, țara mea e aproape să se califice la Cupa Africii. Nici nu contează dacă joc sau nu în ultimul meci, vreau doar să ne calificăm. Sunt foarte încrezător. Nu am reușit să câștigăm cu Senegal pentru a fi deja calificați, dar putem învinge în Guineea Bissau. Ar însemna foarte mult pentru mine și colegii mei, este un vis al oricărui fotbalist congolez!”
Tsoumou a jucat la naționalele de juniori ale Germaniei, dar din 2017 reprezintă Congo, țara în care s-a născut. Are doar trei meciuri până acum în care a fost trimis pe teren, dar forma bună îl poate aduce la turneul final. Pentru Congo, meciul de mâine este decisiv. Joacă în Guineea Bissau ultima partidă a grupei. Are un avans de două puncte față de adversari, fiind suficient și un egal pentru calificare.
Etichete: platini , cupa africii pe natiuni , ousmane viera , advertorial superbet , juvhel tsoumou
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Comentarii
Ne rezervăm dreptul de a modera/bloca/elimina comentariile care nu respectă un limbaj civilizat, care conţin jigniri, injurii sau calomnii ori instigă la violență, la încălcarea legii sau îndeamnă la atacuri la persoane/instituții