Sportul românesc este mai trist fără Regele Mihai! Pasiunea sa pentru mașini, pilotaj și schi l-a făcut să fie iubit și stimat
05.12.2017, 16:02Vestea că Regele Mihai I al României a încetat din viață marți, 5 decembrie 2017, a produs tristețe și în sportul românesc. Pasiunea fostului suveran pentru mașini, pilotaj și schi l-a făcut să fie stimat și iubit de foști mai campioni ai României, precum Ilie Năstase sau Ivan Patzaichin. Fiul regelui Carol al II-lea și al reginei Elena, principesă a Greciei, a iubit sportul încă din copilărie, iar pasiunea pentru mișcare i-a fost insuflată de tatăl lui. Dovezi incontestabile ale afinității pentru sporturi ca echitația, schiul, fotbalul, ba chiar și kaiac canoe-ul sunt fotografiile care-l înfățișează pe Mihai practicându-le.
Media: Fotbal Club, marți, 19:30, DGS 1
Cupa Ligii Angliei: Arsenal - Newcastle, marți, 22:00, DGS 1
În plus, fiecare vacanță de iarnă constituia un bun prilej pentru micuțul Mihai I să se dedice sporturilor de sezon, mai ales că și le petrecea în Sinaia sau în Elveția. Regina-mamă Elena şi Regele Carol al II-lea au făcut eforturi pentru ca fiul lor să deprindă tainele schiatului sau săniușuluii, în mijlocul unor peisaje montane de poveste, pentru ca Mihai să ajungă să asocieze schiatul cu o reală plăcere. Ceea ce s-a și întâmplat.
Majestatea Sa, la vârsta de 8 ani, a fost îndreptat discret și către automobilism. A primit în dar un Morris din 1927, iar primul autovehicul pe care l-a condus a fost o maşină electrică numită ”Red Bug” în 1927. Apoi a continuat cu Rolls-Royce-ul Regelui Ferdinand, Hispano-Suiza şi alte câteva automobile ale Casei Regale. Două dintre preferatele sale au fost un Mercedes Benz 540K şi un Jaguar SS 100 Supersport.
Regele Mihai deţinea maşini de colecţie produse de mărci precum Ford, Jaguar, Delahaye, Bentley, Lincoln, Buick, Mercedes, Cadillac, Opel, Volvo, Lancia, Alfa Romeo sau Jeep.
Pasiunea pentru automobile n-a rămas însă singulară. Pentru că avea brevet de pilot încă din România, Regele Mihai I şi-a canalizat preocupările în acest domeniu. A început să lucreze pentru William Lear, proprietarul companiei aeriene Lear Jets and Co din Geneva, pentru care făcea zboruri de încercare pentru verificarea instrumentelor de pilotaj. Pentru că nu i-a fost ușor, regele a fost nevoit să urmeze şi cursuri de perfecţionare în America, astfel că a locuit o vreme la Santa Monica, lângă Los Angeles.
Regele avea 96 de ani, împliniți la 25 octombrie, și de mai bine de un an și jumătate era grav bolnav.
Trupul neînsuflețit al regelui va fi adus în țară cu o aeronavă a Ministerului Apărării, a confirmat la Digi24 ministrul Mihai Fifor. El a explicat că există un protocol între MApN și Casa Regală a României, iar ministerul se va implica în organizarea funeraliilor, după ce va avea o discuție cu reprezentanții familiei regale.
Regele Mihai va fi dus la Castelul Peleș și va fi depus în Holul de Onoare. Ulterior, va fi transportat la Palatul Regal din Calea Victoriei, unde va rămâne pentru două zile în Sala Tronului.
Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.
Etichete: regele mihai deces , a murit regele mihai , regele mihai legaturi sport
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Linda De Sousa Abreu, fost ofițer de închisoare la HMP Wandsworth, din Londra, a fost condamnată la...