Cehia, o echipă combinativă, fără extreme şi cu poarta plină. Analiza adversarei României din optimile CM
09.12.2017, 18:38Cehia nu a învins niciodată România la o competiţie oficială. Dar, până în 2001, nici Angola nu o făcuse. După care a căpătat gust de sânge din Carpaţi şi ne-a bătut iar, la Jocurile Olimpice, anul trecut. E adevărat, însă, că de fiecare dată a făcut-o în faţa unei Naţionale a României complet busolată. Ceea ce nu pare deloc a fi cazul acum. Dar despre o reprezentativa de handbal fete a României nu poţi afirma niciodată nimic în deplină siguranţă. Toate meciurile câştigate la acest Mondial puteau fi la fel de bine pierdute. Nu s-a întâmplat aşa – şi asta nu e o intâmplare – pentru că echipa noastră nu a renuţat să spere şi să transpire. Dar zgomotul gloanţelor rezonează încă în ureche. De aceea, dincolo de istorie, trebuie să ne întrebăm: ce e Cehia, azi?
SuperLiga: 'U' Cluj - Farul, duminică, 16:00, DGS 1
SuperLiga: Universitatea Craiova - FCSB, duminică, 21:00, DGS 1
Mai bun decât datul cu părerea e privitul statisticilor. Chipul următoarei adversare se construieşte precum în Matrix, din cifre şi numere. Ce ne spun ele? De exemplu că, în atac, e o echipă în parte de stil vechi:
- are cele mai puţine aruncări (20), goluri (7!) şi procentaj de reuşită (35%) la acţiunile de pe extreme dintre toate echipele calificate în „optimi”! România stă de peste două ori mai bine la reuşite de pe aceste poziţii şi are un procetaj de aproape două ori mai bun. Intersant: la acest capitol lider e Japonia (40 goluri, 68%), pe care o putem întâlni în „sferturi”
- Cehia are în schimb cele mai multe aruncări de la 9 metri dintre toate cele care au depăşit faza grupelor, 115, ceea ce înseamnă că practic jumătate din situaţiile ofensive le „rezolvă” prin clasica aruncare de la distanţă. Problema e că doar 30% dintre ele se transformă în gol (faţă de 40% România), după imaginea Marketei Jerabkova, 18 goluri din 49 de aruncări. Puţin.
Cehia are însă o particularitate ofensivă interesantă: jocul cu pivotul combinat cu pătrunderile prin apărarea adversă (de unde o cooperare mai bună la realizarea golurilor, 69 de asisturi faţă de 53 ale tricolorelor):
- e pe locul 3 la goluri de pe pivot (37), după echipe tari ca Danemarca, Norvegia şi Serbia; România are doar 28 de reuşite de pe acea poziţie
- domină clar naţionala noastră la goluri din pătrunderi (21 faţă de 8), fiind şi aici pe locul 3, după Japonia (posibila viitoare adversară a tricolorelor) şi Rusia
- tot pe 3 e şi la combinata goluri de pe pivot-goluri din pătrundere, după favoritele la titlu, Rusia şi Norvegia, capitol la care echipa noatră e în netă inferioritate: 58 de goluri faţă de 36! Iată unde regăsim extremele absente la aruncările de poziţia clasică a postului lor...
Un alt argument al Cehiei: contraactul. Mai multe goluri (21) şi cu eficienţă mai mare (84%) decât România, care ţine totuşi aproape (17 şi 74%).
În fine, Cehia blochează mai bine mingile aruncate de adversare (11) şi interceptează mult mai multe baloane (23) decât româncele (4, respectiv 5). Totuşi, are o mare problemă în a opri atacurile adverse: a încasat 145 de goluri (cele mai multe dintre echipele calificate în „optimi” - România a primit doar 112), adică o medie uriaşă de 29 de goluri încasate pe meci! E cinstit să spunem că a fost în grupa cea mai „densă”, cu 5 echipe europene din 6 (între care mari forţe ofensive ca Norvegia, Suedia şi Ungaria). Cehia face şi mai multe greşeli tehnice decât România, 58 versus 47.
"Poarta" României, la înălţime
La portari stăm mai bine, 34% procent al mingilor apărate de Dumanska şi Dedu, faţă de 27% pentru Satrapova şi Kudlackova. Româncele dintre buturi fac diferenţa mai ales la aruncările de la 9 metri parate, în vreme ce cehoaicele stau mai bine la acţiunile de la 6 metri, deci faţă în faţă cu adversarele.
În esenţă, jucătoarele Cehiei caută permanent depăşirea apărărilor adverse prin pendulare între acţiuni combinative centrale, pe cât posibil cu finalizări de la 6 metri, dar în faţa unor defensive ferme (şi a unor spaţii mici în absenţa jocului cu extremele) îşi pierd repede răbdarea şi aruncă mult, fără mare eficienţă, de la distanţă. Primesc multe goluri, mai ales de la distanţă şi din pătrunderi (doar o singură paradă în tot turneul dintr-o asemebea situaţie!).
Mingea e de acum în mâna româncelor! Partida România - Cehia se va disputa luni, de la 18:30, şi va putea fi urmărită în format LIVE TEXT pe digisport.ro.
Etichete: cehia , cehia romania , cehia romania handbal , handbal cehia romania
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Președintele rus Vladimir Putin nu a atins niciunul dintre obiectivele sale strategice în Ucraina...