Sandu şi Dragomir, în faţa judecătorilor! ”M-a amenințat Băsescu!” / ”Contractele jucătorilor aveau valoare în continuare”
26.04.2017, 17:37Miercuri a avut loc un nou termen, la Tribunalul București, în procesul dezafilierii Universității Craiova. După ce foștii președinți ai FRF și LPF, Mircea Sandu și, respectiv, Dumitru Dragomir au fost audiați încă o dată, instanța a decis revizuirea tuturor probelor și a stabilit încă un termen la data de 5 mai.
SuperLiga: Sepsi - Buzău, vineri, 17:30, DGS 1
SuperLiga: Farul - Oțelul, vineri, 20:30, DGS 1
UPDATE 17:30: Audierile de la Tribunalul București s-au încheiat, iar instanța a stabilit un nou termen: 5 mai.
UPDATE 16:37: Mircea Sandu: ”Excluderea din competiție este o sancțiune, iar o excludere a unui membru afiliat este o sancțiune disciplinară”.
UPDATE 16:25: Mircea Sandu: ”Cele 12 zile acordate FC Universitatea Craiova pentru a-și retrage acțiunile introduse în fața instanțelor judecătorești civile au fost sufieciente. Nu exista în acel moment obligația ca FRF să informeze FIFA și UEFA despre litigiile echipelor românești. Conform statutului, nu exista un termen pentru convocare CEx”.
UPDATE 16:00: Mircea Sandu: ”Adrian Stângaciu a prezentat cele două sancțiuni pentru încălcarea gravă spre foarte gravă a statutului de către FC U Craiova. Am propus excluderea provizorie a clubului craiovean. Niciun membru din CEx n-a supus la vot suspendarea provizorie. Aceștia au înțeles gravitatea încălcării statutului. Am avut convingerea că acest club putea să își apere mai bine interesele la TAS. De aceea am votat excluderea.
Nu știam ce efecte va avea excluderea asupra jucătorilor de la Craiova. Contractele jucătorilor aveau valoare în continuare. Apreciez că clubul de fotbal nu putea participa în nicio competiție sportivă organizată de FRF, ci la asociațiile sportive județene. Dacă ar fi promovat sportiv în liga a treia, trebuia să se afilieze din nou la FRF”.
UPDATE 15:44: Mircea Sandu: ”Am ținut corespondența cu Universitatea Craiova. Primul răspuns a fost: ”nu înțeleg de ce trebuie să mergem la TAS”. I-am atras atenția clubului U Craiova încă o dată că trebuie să se înscrie în campionat. Răspunsul craiovenilor a venit pe 19 iulie și a fost tot unul negativ.
Pentru ședința din 20 iulie, pe ordinea de zi era situată U Craiova. Aveam în mapă corespondența între FRF și FCU Craiova, referatul direcției juridice, citațiile instanțelor civile, declarațiile date anual de clubul de fotbal respectiv, prin care acesta solicita respectarea statutului, hotărârile, dispozițiile, jurisdicția sportivă de la TAS.
În acest timp, U Craiova spunea că nu a dat în judecată FRF și comisiile jurisdicționale. Anterior ședinței din 20 iulie, nu am avut nicio discuție cu niciun membru care privea clubul U Craiova”.
UPDATE 15:17: Mircea Sandu: ”FC Universitatea Craiova obținuse licența pentru liga a doua, dar nu făcuse cerere de înscriere în campionat. Modificarea articolelor din ROAF se făcea de două-trei ori pe an, iar procesul începea cu șase luni înainte. Modificarea unui articol din regulament era propus de la direcția juridică, de către Mihalache și Stângaciu”.
UPDATE 15:00: Mircea Sandu: ”Pe ordinea de zi a ședinței Comitetului Executiv nu s-a găsit niciun punct despre situația Universității Craiova. În mapa CEx nu se regăsea niciun material care să privească situația Craiovei. A venit Stângaciu și ne-a informat despre litigiile invocate de către Universitatea Craiova cu comisiile și cu FRF. Ne-a spus că trebuie să ne angajăm avocați.
Adrian Stângaciu ne-a prezentat situația și ne-a spus că Mititelu trebuie să se prezinte la aceste litigii la TAS și nu instanțelor interne. Astfel, am trimis o adresă către U Craiova, ca să renunțe la litigiile instanțelor naționale și să se adreseze TAS”.
UPDATE 14:53: Mircea Sandu: ”Anterior ședinței din 8 iulie, nici eu și nici secretarul general al FRF, nu am fost informați de Adrian Stângaciu că FC Universitatea Craiova a dat în judecată FRF-ul”.
UPDATE 14:45: Este audiat Mircea Sandu. Dumitru Dragomir a rămas în sală. Sandu: ”Domnul Dragomir era însoțit de 4-5 persoane. Problema era reprezentată de alocarea unor fonduri din drepturile TV către U Craiova nu mai știu care. I-am spus lui Dragomir că va plăti el dacă a făcut o greșeală cu banii din drepturile TV către o societate care nu avea licență”.
UPDATE 14:30: Dumitru Dragomir: "Scandalul cu Mititelul se trage de la inaugurarea Arenei Naționale. Atunci Marcel Pavel nu a cântat tot imnul, și a cântat până la strofa cu Traian. În plus, Emil Boc a primit invitația foarte târziu și întârziase la meci. Mircea Sandu nu știa, luase ceva în nas.
M-a sunat Traian Băsescu, președintele. M-a amenințat și mi-a zis să îmi iau avocat că mă termină și mă trimite în judecată".
UPDATE: 14:20: Adrian Mititelu: ”De ce ați modificat pe data de 8 iulie articolul din ROAF cu consecințele excluderii?” / Dumitru Dragomir: ”Întrebați FRF-ul!”.
UPDATE 13:15: Dumitru Dragomir: ”În 20 de ani de activitate, aveam încredere în ce spune Mircea Sandu în legătură cu respectarea regulamentului. Sandu, până la incidentul cu Mititelu, câștigase toate litigiile la TAS. Am crezut că U Craiova se va duce la TAS și în două luni se va rezolva problema și i se va da dreptate Craiovei”.
UPDATE 12:50: Dumitru Dragomir: ”Am votat excluderea provizorie a Universității Craiova, apoi îmi părea rău, dar mă gândeam că Mititelu putea convoca Adunarea Generală FRF pentru a pune în discuție hotărârea Comitetului Executiv sau că se va duce la TAS. Știam la momentul exprimării votului că drepturile federative ale jucătorilor Universității Craiova erau sub sechestru ANAF”.
UPDATE 12:38: Dumitru Dragomir: ”În ședința din 20 iulie, Mircea Sandu ne-a spus că a trimis adresa în vederea retragerii acțiunilor FC U Craiova la instanțele civile, pentru că aceste acțiuni duceau la consecințe negative pentru echipele românești în cupele europene și pentru echipa națională. Eu am întrebat ”ăștia (U Craiova) nu s-au dus la TAS?”. Am primit răspuns de la președinte: Mititelu își bate joc de noi. Apoi, Mircea Sandu a supus la vot ce a citit în statut juristul: dezafiliere provizorie până la adunarea generală”.
UPDATE 12:27: Dumitru Dragomir: ”Universitatea Craiova căzuse sportiv în Liga 2 înaintea Comitetului Executiv. Eu de aceea nici nu am mai vorbit cu reprezentanții cluburilor din Liga 1, Marius Stan și Cristi Borcea. Dacă nu retrograda, eu mă zbăteam să o ajut, dar așa, nu era treaba mea”.
UPDATE 12:22: Dumitru Dragomir: ”Eram supărat pe cei de la FRF că au angajat în Federație anumite persoane care au adus înaintea meciului România - Olanda femei ușoare în cantonament. Piți și Mircea Sandu și acum sunt supărați pe mine că am zis treaba asta la TV”.
UPDATE 12:18: Dumitru Dragomir: ”Eu am încercat să îi dau un termen lui Mititelu pentru a-și retrage acțiunile introduse în instanțele civile. I-am dat un termen de 10-12 zile să facă treaba asta. Juriștii de la FRF că ăsta (n.r. - Mititelu) nici nu s-a înscris în Liga a doua. Ei țineau legătura cu Mititelu”.
UPDATE: 12:10: Dumitru Dragomir: ”Ulterior intervenției mele, Mircea Sandu a informat Comitetul Executiv că Mititelu a dat în judecată Federația Română de Fotbal, precum și comisiile FRF, pe Victor Pițurcă. Eu nu prea mă aveam bine cu cei de la FRF”.
UPDATE 11:53: Dumitru Dragomir: ”La ședința Comitetului Executiv, l-am întrebat pe Mircea Sandu: ”Nu putem să îl dezafiliem pe Mititelu ăsta?, Pe Mititelu, nu Universitatea Craiova. Să fie persoană non-grata!””.
UPDATE 11:50: Dumitru Dragomir: ”Reprezentanții ANAF ne-au spus că LPF nu se face vinovată pentru faptul că a virat banii către FCU Craiova, ci Duru Viorel. ANAF-ul ne-a comunicat să dăm în judecată societatea nouăa lui Mititelu, pentru a recupera banii din drepturile TV, dar eu nu mai știu ce s-a întâmplat pentru că am fost dat afară de la Ligă”.
UPDATE 11:45: Dumitru Dragomir: ”Cei de la ANAF ne-au reproșat că am virat bani către o societate care nu există, care nu are certificat de licențiere de la FRF. Ei au descoperit falsurile. De aceea au venit la noi. SC Fotbal Club Universitatea Craiova era plină de datorii (era în insolvență la momentul respectiv), iar Mititelu a abreviat o societate nouă: a înființat SC FCU Craiova SA pentru ca prin confunzie să obțină drepturile TV. ANAF-ul a zis că noi l-am ajutat pe Mititelu”.
UPDATE 11:20: Dumitru Dragomir a cerut să înceapă audierea cu el pentru că nu se simte foarte bine: ”A venit ANAF cu două-trei săptămâni înaintea ședinței din 8 iulie. Ne-au luat pe mine, pe vicepreședintele Vali Alexandru, pe jurații LPF cu o dubă și ne-au dus la FRF. Ne-au băgat într-o cameră și ne-au spus că suntem complici cu Mititelu, că i-am fi dat bani pe drepturile TV. Acolo, i-au convocat și pe Duru, Mihalache și Mircea Sandu și ne-au spus că am dat banii unei societăți care nu exista, nu Universității Craiova”, a dezvăluit Dragomir.
UPDATE: 10:35: Dumitru Dragomir și Mircea Sandu au ajuns la Tribunalul București.
Miercuri va avea loc încă un termen în cazul dosarului dezafilierii Universităţii Craiova. Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu vor fi audiaţi la Tribunalul Bucureşti pentru decizia luată în 2011.
După termenul de pe 22 martie, Adrian Mititelu era sigur că va obţine victoria în faţa lui Dragomir şi Sandu: "Cu siguranță voi câștiga procesul. Aceste înregistrări dovedesc că a fost premeditată excluderea Craiovei. În aprilie se va da verdictul final. Pe 1 iulie am programat deja reunirea lotului. M-am gândit deja la câteva nume de antrenori. În meciul dintre CSU și Dinamo țin cu Dinamo”, a spus Mititelu.
Procurorii DNA ceruseră pedeapsa maximă - 10 ani - pentru cei doi foşti şefi de la FRF şi LPF. Conform sentinţei, instanţa obligă inculpaţii (Mircea Sandu, FRF, Dumitru Dragomir şi LPF) să achite către partea civilă (SC Fotbal Club Universitatea Craiova SA) 1.084.592.000 de lei (peste 240 de milioane de euro), plus dobânda legală din momentul în care sentinţa va rămâne definitivă. De asemenea, cei menţionaţi mai sus vor trebui să achite către partea civilă Ministerul Finanţelor Publice - ANAF - 10.527.634 lei, plus dobânda legală de la rămânerea definitivă a hotărârii. FRF şi LPF au mai primit şi amenzi penale de câte 370.000 de lei fiecare.
Nouă dintre cei 12 membri ai Comitetului Executiv care au votat dezafilierea Universităţii Craiova au fost achitaţi de către Tribunalul Bucureşti. Magistraţii au considerat că aceştia au încălcat statutul FRF, dar nu şi legea (Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel). Printre cei nouă membri nu se află Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, implicaţi într-un proces separat, care a ajuns la Curtea de Apel, după ce Tribunalul Bucureşti i-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.
În ultimii 5 ani, Adrian Mititelu a susţinut că Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au fost în spatele deciziei care a dus la dispariţia echipei, însă fostul şef al Ligii a parat de fiecare dată, menţionând că el s-a opus dezafilierii. Conform înregistrării care a fost dată publicităţii azi, se pare că cel poreclit Mitică ar fi fost de fapt primul care a propus public această soluţie.
Cei nouă membri achitaţi de Tribunalul Bucureşti, în noiembrie 2016:
Marian Pălărie - reprezentant al cluburilor de fotbal feminin (a semnat pentru dezafiliere)
Cristi Bobar - reprezentant al cluburilor din Liga a III-a (a semnat)
Octavian Goga - vicepreşedinte FRF (a semnat)
Marius Stan - reprezentant al cluburilor din Liga I (a semnat)
Vasile Avram - preşedinte CCA (nu a semnat)
Cornel Şfaiţer - reprezentant al cluburilor din Liga a II-a (nu a semnat)
Ştefan Stana - reprezentant al cluburilor din Liga a III-a (a semnat)
Paul Costas - reprezentant al cluburilor de copii şi juniori (a semnat)
Marian Rusen - reprezentant al cluburilor din Liga a II-a (a semnat).
Etichete: dezafiliere craiova , mititelu , dragomir sandu
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Fostul președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev...