5 semne ale apocalipsei care amenință Rapidul
05.08.2013, 00:53Rapid a început actualul sezon în Liga 1, dar weekend-ul tocmai încheiat a fost unul de coșmar pentru echipa de lângă Podul Grant.
SuperLiga: Poli Iași - FCSB, luni, 20:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - Rapid, duminică, 20:00, DGS 1
Totul a început vineri, când, în jurul prânzului, giuleștenii au fost înștiințați de TAS că nu au dreptul de a evolua în primul eșalon, deși au bifat deja două meciuri în Liga 1! Mai concret, instanța supremă a sportului a dispus înlocuirea formației din Giulești cu cei de la Concordia Chiajna, adică echipa care a pierdut barajul inventat de Comitetul Executiv al FRF printr-un artificiu încă neelucidat.
Cea mai mare problemă pentru Rapid nu este însă retrogradarea în sine, cât ce anume presupune acest lucru. Formația care a trecut în această vară de la George Copos la Nicolae Cristescu și Adrian Zamfir se află de un an într-o gravă situație financiară, iar lucrurile pot căpăta accente dramatice. Digisport.ro a identificat care sunt principalele pericole pentru „vișinii” în perioada imediat următoare.
1. AMENINȚAREA FALIMENTULUI:
Cu un prim plan de reorganizare financiară respins deja de instanță în primăvară, lucru care a reprezentat de altfel principalul motiv pentru faptul că Rapid nu a luat licența, feroviarii așteaptă cu mari emoții data de 13 septembrie, când va fi rediscutat planul de redresare în vederea aprobării. Dacă și de data aceasta strategia clubului nu va fi acceptată, atunci Rapid intră automat în faliment și ajunge în liga a 5-a.
Din păcate, șansele ca Rapidului să i se aprobe planul de reorganizare sunt destul de mici în acest moment. Toată documentația întocmită până acum de giuleșteni pornea de la premisa că echipa se afla în Liga 1 și urma să încaseze drepturi de televizare de aproximativ 6 milioane de euro în următorii trei ani.
În noile date, acest lucru pică în totalitate, iar în plus echipa din Giulești va trebui să returneze o tranșă de 200.000 de euro virată deja LPF, pentru locul 8 ocupat pe linie sportivă în Liga 1 sezonul trecut. În prezent, datoriile clubului se cifrează la aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care cea mai mare parte, circa 21 de milioane, trebuie achitați unor firme care îi aparțin lui George Copos.
2. LIPSA SPONSORILOR
Retrogradarea Rapidului prin decizia TAS a lovit deja balanța contabilă a formației de lângă Podul Grant. Potrivit oficialilor giuleșteni, echipa a pierdut un contract de sponsorizare fabulos pentru aceste timpuri. Este vorba de o afacere care ar fi fost deja perfectată la nivel verbal cu Murfatlar, în urma căreia Rapid ar fi urmat să primească 3 milioane de euro! E greu de crezut că din liga secundă giuleștenii vor mai atrage fonduri consistente, care să asigure supraviețuirea clubului.
3. FONDUL DE SALARII
Știindu-se rămasă în Liga 1, Rapid a dus o politică de întărire a lotului în ultima perioadă, transferând câțiva jucători cu salarii destul de consistente. Per total, media veniturilor lunare din Giulești este de 2.500 de euro lunar, ceea ce înseamnă că fondul salarial anual este de 750.000 de euro, asta doar la nivelul echipei (jucătorilor)!
Un buget mare pentru o echipă care în acest moment practic nu are nicio sursă alternativă de venit, stând doar în infuziile de capital pe care ar trebui să le facă lunar actualii săi patroni.
Cele 13 transferuri făcute de Rapid în această vară: Raul Costin, Doman, Paulinho, Martac, Alexandru Grigoraş, Adrian Pătulea, Alexandru Iacob, Ciprian Tănasă, Tătaru, Alex Păcurar, Daniel Lung, Balauru şi Vali Negru.
4. CRISTESCU NU APARE ÎN ACTE!
Din momentul în care a demarat negocierile cu George Copos, Nicolae Cristescu a fost cel care s-a identificat cu numele Rapidului. Acesta a spus că va fi asociat împreună cu Adrian Zamfir, cei doi urmând să dețină cote perfect egale, de câte 50%, la echipa din Giulești.
În urmă cu doar câteva zile, însă, stupoare! Cristescu nu apare DELOC în actele de proprietate ale clubului, Zamfir fiind proprietarul majoritar, alături de un procent aproape simbolic deținut de Jean Valvis. Situația i-a alarmat din nou pe majoritatea suporterilor rapidiști, care suspectează că Zamfir și Cristescu sunt doar niște oameni scoși la înaintare de George Copos, care de fapt nici n-ar fi renunțat la echipă.
În aceste condiții, în ultimele zile s-a pomenit și numele patronului echipei de baschet Asesoft, Sebastian Ghiță, pe post de potențial investitor la Rapid. Cert este că nimeni nu poate garanta pentru rămânerea lui Adrian Zamfir în fruntea clubului alb-vișiniu.
5. TERMENUL DE ÎNSCRIERE ÎN LIGA 2 A FOST DEPĂȘIT
În mod normal, Rapid ar fi trebuit ca până la data de 15 iulie să depună dosarul pentru înscrierea în liga secundă. Cum însă giuleștenii se aflau angrenați temporar în prima divizie, termenul legal de mai sus a fost depășit.
De altfel, președintele CSMS Iași, Florin Prunea, a declarat deja că e posibil ca gruparea pe care o conduce să facă o contestație cu privire la dreptul Rapidului de a evolua în viitoarea ediție a ligii secunde, tocmai de care am vorbit mai sus.
Opinia FRF în această direcție pare însă să le fie favorabilă rapidiștilor. Aceștia ar putea primi o derogare prin care să întocmească de urgență documentația pentru eșalonul secund, fără a se ține cont de faptul că data-limită a fost depășită cu mult.
"Uitați-vă ce se întâmplă cu acești doi domni de la Rapid, vă garantez că vor pleca. Vor mai sta 5-6 luni în divizia B și vor dispărea și ei. Oamenii aceștia trăiesc o dramă"
Adrian Porumboiu, despre Adrian Zamfir şi Nicolae Cristescu
Etichete: rapid , copos , rapid copos , rapid licenta , rapid faliment , rapid liga 2 , copos cristescu , rapid si cinci semne ale apocalipsei , rapid cristescu zamfir , copos zamfir , rapid reorganizare financiara , rapid drepturi de televizare
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Rusia reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea Uniunii Europene decât pentru apărare...