Pregătirea fizică, prioritatea nr. 1! De ce nu pune Steaua preț pe amicale
25.01.2014, 20:02Metodele implementate de Laurențiu Reghecampf și Thomas Neubert la Steaua au uimit Liga 1, dar sistemul "nemțesc" al acestora a cunoscut transformări în această iarnă.
SuperLiga: Botoșani - Poli Iași, luni, 17:30, DGS 1
SuperLiga: UTA Arad - Univ. Craiova, luni, 20:30, DGS 1
La fel de ineficientă în amicale, precum în celelalte stagii, Steaua face o pregătire fizică spartană. Obictivele? Reducerea risculului de accidentări și obținerea unui joc de pressing letal!
În ultima vreme, steliștii înclină spre metodele de pregătire din Premier League, campionat al cărui fani sunt atât Reghecampf, cât și MM Stoica. Deși primul este adeptul fotbalului german, iar managerul este dedicat trup și suflet echipei italiene Inter Milano, aceștia au observat că forța fizică brută de care beneficiază englezii ar putea să o ajute enorm pe Steaua, în campionatul intern.
Astfel, jucătorii Stelei trec prin cel mai greu cantonament din istoria modernă a clubului, pregătirea fizică fiind pusă pe primul plan. Venit dintr-un mediu 100% profesionist, din Franța, Claudiu Keșeru a resimțit din plin noile metode întâlnite: "Alergăm non-stop și tragem din greu pe partea de forță. Este epuizant!", a exclamat atacantul, în Marbella.
Perioadă de acumulări, nu de rezultate!
”Ne dorim să copiem ce fac echipele din Premier League. Suntem conștienți că o metodă bună nu poate fi bună tot timpul, fiindcă ceilalți evoluează, așa că ești obligat să fii mereu cu un pas înainte, să fii în pas cu moda și-n fotbal”, a explicat Reghecampf.
Pentru că muncesc atât de mult la antrenamente, steliștii nu mai sunt proaspeți la meciuri, rezultatele modeste din cele cinci amicale ale iernii (nicio victorie obținută) fiind astfel ușor de explicat.
Mai mult, contribuie și lipsa de omogenitate a echipei, de vreme ce Reghecampf a făcut numeroase experimente în "11"-le de start și pe parcursul partidelor. Acesta este motivul pentru care steliștii nu sunt deloc îngrijorați de rezultatele din meciurile de pregătire.
Steliștii, cei mai puternici jucători din Liga 1
"Nu doar că a fost un cantonament unde s-a pus baza pe pregătirea fizică, dar cei care i-au prins pe Reghe şi pe staff-ul său de la început au spus ca a fost cel mai greu cantonament de pîna acum. Aşa au zis toţi", a declarat recent MM Stoica, la Digi Sport, fiind omul care crede 100% în metodele lui Reghe.
Dar ce se ascunde în spatele porților închise de la antrenamente? Digi Sport a analizat informații despre pregătirea fizică efectuată în Premier League, campionatul luat drept exemplu de roș-albaștri. Iar secretele lui Jose Mourinho sau Arsene Wenger au ajuns și în Ghencea.
Exercițiile de anduranță și de aerobic sunt de bază în această perioadă. La fel de importantă este și creșeterea flexibilității mușchilor jucătorilor, motiv pentru care limitele lor sunt testate la maximum, dar cu mare atenție la evitarea accidentărilor. Nu este o întâmplare, astfel, faptul că jucători fără masă musculară, precum Cornel Râpă, au câștigat foarte mult din punct de vedere fizic, în ultimele 12 luni.
Miza lui Reghecampf: pressingul și contra-pressingul
"Doar mușchii puternici pot executa lovituri tehnice bune", spunea Arsene Wenger, într-un interviu acordat pentru revista de specialitate Four Four Two. Reghecampf acordă maximă atenție acestui aspect. Iar în al doilea stagiu de iarnă, din Spania, antrenorul Stelei are deja planul făcut. El va lucra insistent pe exercițiile de explozie și sprint, fiind bine-cunoscută arma campioanei: un pressing sufocat și un joc de contra-pressing la fel de eficient, atât de necesar în fotbalul de astăzi.
Pintilii s-a accidentat după antrenamentele dure
Un exercițiu obișnuit în fotbalul englez este utilizarea intensivă a sălii de forță, din nou un aspect pe care Reghecampf nu-l neglijează. Pentru a întări musculatura jucătorilor săi, el a alcăuit un program de lucru, constând în antrenarea grupelor principale de mușchi (câte 20 de repetiții ale exercițiului, a câte 10 secunde fiecare) și a grupelor secundare (câte 12 repetiții, a câte 10 secunde fiecare).
În timp, exercițiile din sală cresc viteza de reacție, dar și rezistența la accidentări, prin întărirea țesutului muscular. Steaua utilizează bine aceste metode, chiar dacă ritmul agresiv de muncă a dus la unele leziuni, precum este cazul lui Mihai Pintilii (DETALII).
O altă regulă de aur în Anglia este aceea că jucătorii trebuie să fie cântăriți înainte de fiecare antrenament. În cazul în care grăsimea corporală depășește procentajul de 12%, respectivul fotbalist nu are voie să se antreneze, până nu scapă de surplusul înregistrat.
"Ca să fii o echipă de top, trebuie să-ți folosești mintea și corpul. Strânge în picioarele tale toate resursele colegilor! Dacă îți alegi pașii inteligent, atunci vei câștiga. Doar echipele adevărate câștigă, nu cele cu individualități", spune același Arsene Wenger.
Exercițiu de pressing folosit de Newcastle, adaptat la Steaua
Unul dintre antrenorii lui Newcastle United, Duncan French, a explicat ce metodă folosește pentru a crește randamentul "coțofenelor" în ceea ce privește pressingul și sprinturile pe spații scurte.
Folosind trei conuri (jaloane), se marchează o suprafața de 20 de metri, cu un spațiu de câte 10 metri între ele. Plecând de la conul din mijloc, jucătorul va sprinta 10 metri, apoi toată suprafața de 20 dus-întors, finalizând cu parcurgerea ultimilor 10 metri.
În total, un fotbalist acoperă o zonă de 60 de metri, iar exercițiul constă în 10 repetări, cu câte 30 de secunde de pauză între ele. În funcție de timpii obținuți de elevii lor, antrenorii pot identifica cei mai rapizi jucători din lot. Și Laurențiu Reghecampf folosește o metodă asemnătătoare la Steaua, în timpul antrenamentelor de zi cu zi.
În principal, acest exercițiu ajută la accelarație și la câștigarea "baloanelor moarte", disputate în viteză cu fundașii adverși. Mai mult, schimbările bruște de direcție impuse de exercițiu întăresc coapsele, adductorii, mușchii inghinali, cvadricepșii și tendoanele, atât de solicitate în jocul de fotbal.
"Eu programez exercițiile de aerobic în echipe de trei contra trei sau om cu om, individual, pe o suprafața de 20 de metri a terenului" - JOSE MOURINHO, antrenor Chelsea, dezvăluie una dintre metodele folosite la antrenamente
"Încurajează-i pe jucători să ceară un anumit tip de exercițiu fizic sau tehnic, pe care ei îl consideră util. Încurajează-i să-și dorească să învețe mai mult, să-și dezvolte jocul. Întreabă-i mereu lucruri legate de antrenament, pentru că le va crește nivelul de implicare" - ARSENE WENGER, antrenor Arsenal, sfat pentru colegii săi de breaslă
"Veți vedea cea mai bine pregătită fizic echipă a lui Sunderland, din toată istoria. Acesta trebuie să fie baza oricărui fotbalist!" - PAOLO DI CANIO, fost antrenor la Sunderland, înaintea de a salva miraculos echipa de la retrogradare
PROGRAMUL ZILEI AL UNEI ECHIPE DIN PREMIER LEAGUE
08:00 - trezirea
09:00 - prezentarea la antrenament
09:30 - micul dejun în cantonament; se consumă fructe, cereale, toast, unt, omletă, suc proaspăt
10:30 - dublă-sesiune de antrenamente; se fac exerciții fizice, cu distanțele și vitezele înregistrate de aparatele de monitorizare
11:45 - pauză
De la ora 12:00 se intră în sala de forță, pentru exercițiile specifice
13:00 - duș, scurtă perioadă de odihnă și masa de prânz
13:30 - la masa de prânz se consumă paste, salată, pește, pui (carne albă), brânză, legume, orez
14:30 - odihnă și relaxare la hotel sau în cantonament. Se pot organiza jocuri ferite de pericol fizic, precum tenis de masă, rummy sau biliard
16:00 - a doua sesiune de antrenament, de această dată cu mingea. Se pregătește latura tehnico-tactică, jocul de pase și tranziția dintre apărare și atac
18:00 - dușul de final și plecarea spre casă
20:00 - o gustare înainte de somn, care nu trebuie să vină mai târziu de ora 22:00
ADVERSARELE STELEI DIN AL DOILEA STAGIU DE PREGĂTIRE (26 ianuarie - 6 februarie)
vs. Dinamo Kiev - 28 ianuarie
vs. Goteborg - 30 ianuarie
vs. Lokomotiv Plovdiv - 1 februarie
vs. Korona Kielce - 3 februarie
vs. Elfsborg - 5 februarie
Toate meciurile amicale jucate de Steaua în al doilea cantonament vor fi transmise ÎN DIRECT și ÎN EXCLUSIVITATE pe Digi Sport 1.
Etichete: jose mourinho , arsene wenger , reghecampf , antrenament steaua , steaua antrenamente , pregatire fizica steaua
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Moscova „nu este...