VIDEO EXCLUSIV Alexa ”Chirurgul”, despre elitele Ligii 1: ”Ce-mi plăcea să îl tăvălesc pe Sânmărtean!”
26.09.2015, 09:26SuperLiga: Oțelul - Botoșani, vineri, 18:00, DGS 1
SuperLiga: Dinamo - CFR, vineri, 21:00, DGS 1
La 35 de ani, Dan Alexa pare un antrenor experimentat. Are deja în CV o promovare și o demisie, ambele la Timișoara. Acum a venit la Rapid, pe care a dus-o pe primul loc în seria ei din Liga a doua, cu gândul să repete doar prima dintre bornele de la Poli.
Fostul mijlocaș își aduce aminte de întâmplări din China, de întâlnirea cu Zidane și de singurul adversar care i-a fost pe măsură la duritate, recunoaște că a pierdut numărul cartonașelor roșii primite în carieră și-și mărturisește marele regret ca fotbalist.
Dar Alexa antrenorul nu se deosebește prea mult de Alexa jucătorul. Tocmai a fost suspendat două etape de Comisia de Disciplină, cu toate că ”a fost cea mai nemeritată suspendare din cariera mea”. Nu poate concepe situația lui Rădoi, ”întrece orice închipuire a mea să stau pe bancă și să nu mă exteriorizez” și nu se dezice nici acum de afirmația ”eu nu sunt fair-play. Dacă pot să marchez un gol în loc să-ți dau mingea înapoi, sunt foarte bucuros”.
PROGRAMUL TV COMPLET AL CANALELOR Digi Sport
Dar, poate de asta era nevoie în farmecul boem și aproape resemnat din ultimii ani al vieții de la Rapid. De un ”Chirurg”.
Digi Sport: Cum ai ajuns la Rapid?
Dan Alexa: Multă lume a crezut că s-a făcut un schimb între mine și Florin Marin, pentru că a fost ceva inedit să trecem fiecare la echipa celuilalt. Dar nu a fost nimic premeditat. Eu mi-am dat demisia după meciul cu Viitorul, apoi cei de la Poli l-au ofertat pe Florin Marin.
Dar ai vorbit cu Florin Marin despre această situație?
Absolut. Vorbim mult, am vorbit chiar și azi. Îl respect, țin foarte mult la părerile dumnealui, m-a ajutat, mi-a prezentat lotul Rapidului. Și eu i l-am prezentat pe cel de la Timișoara.
Ce nu a mers la Timișoara?
După ce am promovat la pas, am întârziat cu aducerea jucătorilor. Fotbaliștii importanți, ca Luchin, Goga, Zicu, Curtean, Rufino, au venit târziu. Multora le lipsea pregătirea, veneau după o pauză lungă, era greu să-i aduci repede la un nivel bun. Plus anumite momente de neșansă, am mai avut și eu greșelile mele și toate s-au strâns.
Cum ai privit apoi seria de victorii a Timișoarei de după plecarea ta?
E clar că echipa avea potențial, jucasem meciuri bune, din păcate lipsea ceva. Încrederea. Intrasem într-o pantă, parcă orice făceam nu puteam să marcăm și primeam gol la prima situație mai clară. Dar era parcursul normal acesta, spre revenire. Timișoara are lot de playoff.
Atunci nu-ți pare rău că ai plecat?
Am vrut să produc un șoc și, poate fără acest șoc, echipa nu s-ar fi trezit atât de repede. Cred și acum că a fost spre binele lui Poli plecarea mea. Plus că nu am avut timp de regrete, am început munca imediat la Rapid și-mi canalizez acum toate energiile aici.
”Am pus condiția să răspund de absolut tot ce se întâmplă la Rapid”
Cum au decurs discuțiile cu Valerii Moraru? Ce condiții ai pus ca să vii la Rapid?
Am avut o condiție clară să răspund de absolut tot ce se întâmplă la echipă. Să iau eu deciziile sută la sută. Iar a doua condiție – să se întărească lotul de jucători. Am acceptat imediat propunerea domnului Moraru, cunosc ce înseamnă Rapidul, am rămas impresionat de ce am trăit aici, deși am jucat doar un an, și e greu să refuzi un asemenea club, indiferent în ce ligă și ce situație se află.
Anul trecut ai promovat cu Poli, acum vrei să faci același lucru cu Rapid. Care dintre cele două echipe e mai bună?
Timișoara avea un lot mai bun și mai omogen, aici sunt mulți jucători noi la echipă, va mai dura până începem să legăm relațiile de joc.
Rapidul a promovat și a retrogradat apoi imediat. Fanii se întreabă dacă există și o strategie pentru Liga 1, sau vă gândiți doar să promovați și vedeți apoi ce veți face.
Contractul meu se prelungește automat cu un sezon dacă reușim să promovăm. Dar hai să reușim noi asta și mai discutăm apoi. E clar că se va face o strategie, vom avea și alte venituri din drepturi tv și sponsori. Va fi mult mai bine, cu siguranță. Depinde de ce se va întâmpla și cu procesul de insolvență, avem pe 27 noiembrie un termen care poate să hotărască foarte multe.
”Am vorbit cu Pancu. Sper că se va întoarce să joace pentru Rapid”
În iarnă pe ce idee veți merge? Veți aduce tot jucători străini, sau români?
Eu aș aduce jucători exponențiali. Cum e Daniel Niculae, care se mai antrenează cu noi. L-am dorit și la Timișoara, dar nu a fost să fie. Poate e acum. Iar pe Daniel Pancu l-aș lua și mâine. Ne-ar ajuta foarte mult și în teren, ar crea și o emulație în jurul echipei.
Crezi că mai e posibil să se întoarcă Pancu să joace pentru Rapid?
Da, eu cred că se poate. Din punctul meu de vedere are ușile deschise la Rapid.
Ai mai vorbit cu el despre acest lucru?
Da, înainte să înceapă campionatul. Sigur, el își dorește să reușească la Voluntari, să scape de la retrogradare, dar eu îl aștept aici cu brațele deschise.
L-ai luat la echipa mare pe băiatul lui Ionel Ganea. Cum e?
George e un jucător talentat, am și jucat titular cu el un meci. Are doar 16 ani, e un fotbalist de perspectivă, îi prevăd un viitor frumos. E foarte ambițios, are ambiția lui taică-său.
Ai vorbit cu tatăl lui despre el?
Da, mi-a dat mână liberă (râde). Pot să-l și bat, mi-a zis.
”Nu aș putea niciodată să stau lipit pe bancă precum Rădoi”
Cine crezi că ia titlul în acest an?
Steaua e favorită, chiar dacă nu are lotul din anii trecuți. Eu mi-aș dori Astra, dar știm problemele de acolo…
De ce ți-ai dori Astra?
Pentru Dani Coman, care e prietenul meu, și pentru Șumudică, de care-mi place. Ca lot, Astra se bate în orice moment cu Steaua. Dacă ar avea liniște, are forța să iasă campioană.
Cu licențele de antrenor cum stai?
Am Licența A încă de la 31 de ani. Mă bucur că am avut inspirația să fac școala când eram jucător, ca să nu am problemele pe care le are Rădoi acum. Eu cred că el e un antrenor foarte bun, chiar dacă nu are experiență. Cred că știe mult fotbal, a avut și antrenori excepționali, iar fiind lider atâția ani îi e foarte ușor să domine un vestiar. Dar ce nu pot eu să înțeleg și ce nu aș putea face eu niciodată e să stau pe bancă și să am voie să mă exteriorizez. Să stau pur și simplu lipit pe scaun. Asta întrece orice închipuire din punctul meu de vedere. Și cred că și lui îi e greu… Pe mine, dacă mă pui pe bancă să fiu antrenor principal și să-mi zici să nu mă ridic… Mai bine nu mă pui. Mai bine mă duc în tribună și vorbesc la telefon cu secunzii. Mi se pare mult mai ok.
Ai fost suspendat acum două etape. Ce s-a întâmplat?
Chiar mi-au zis cei de la Comisie că sunt primul antrenor pe care-l văd vreodată că a fost eliminat pentru bucurie excesivă. Nu am protestat, nu am adus injurii, nu m-am luat cu nimeni, doar m-am bucurat. Cred că asta e cea mai nemeritată suspendare pe care am primit-o (râde).
”Pe vremea mea, era de necrezut ca un jucător să fie chemat la națională din China”
Nu ai sentimentul că puteai realiza mai mult în cariera de fotbalist? Cel puțin la echipa națională. Ai doar 6 selecții.
Am greșit că am plecat în China prea repede. Aveam 24 de ani, eram în circuitul echipei naționale. Domnul Iordănescu începuse să mă cheme regulat. Gică Popescu voia atunci să mai aștept un pic că poate mă ducea la Hannover, în Germania. Acela e un moment pe care-l regret, m-am grăbit. Poate cariera mea lua o altă turnură.
Atunci părea de neconceput ca un jucător să fie convocat la națională din China…
Da, clar. Era de necrezut. Dar aria de selecție pentru națională era mult mai mare și mai clară. Erau fotbaliști care chiar jucau în străinătate, nu ca acum.
Crezi că, dacă ai fi jucat acum, ai fi avut mai multe selecții?
Da, eu cred că da. Absolut. Pentru că nivelul fotbalului românesc a scăzut. Se vede și ce contracte se plătesc acum, ce fotbaliști vin la noi…
Cu ce amintiri ai rămas din China?
M-a șocat un lucru. Când am plecat în vacanța de iarnă, ei pregăteau campusul pentru Olimpiadă. Am plecat în decembrie, iar la mijlocul lui ianuarie începeam pregătirea. Imaginați-vă un parc în fața hotelului și după o lună când m-am întors era o clădire uriașă deja ridicată. Am crezut că am greșit hotelul… Au o putere și o forță de muncă extraordinare.
”Andone mi-a zis ’Chirurgul’. Cred că am luat peste 20 de roșii”
Îți mai aduci aminte, cum era juniorul Dan Alexa?
Să știi că eram tehnic. Nimic nu prevestea că o să ajung un jucător agresiv.
Și cum ai ajuns să ți se spună ”Chirurgul”?
A fost acel moment nefericit când l-am accidentat la Constanța pe Mocanu, iar la o săptămână am accidentat și un jucător de la UTA, pe Baldovin. A fost așa, într-o perioadă scurtă… Iar Ioan Andone mi-a zis ”Chirurgul” în glumă la un antrenament, a spus-o și în conferință, și de atunci așa mi-a rămas. Foștii colegi îmi spun și acum așa.
Te deranjează?
Absolut deloc. Ar fi fost culmea să fiu supărat. Recunosc că am fost un jucător agresiv. Cunoșteam foarte bine campionatul românesc. Știam care fotbaliști sunt mai fricoși, care mai curajoși. Cu unii îmi impuneam să fiu dur, dar în alte meciuri pur și simplu îmi pierdeam controlul. Au încercat foarte mulți antrenori să mă schimbe. În sensul că luam foarte multe galbene și eram mai mereu suspendat. Au încercat, dar nu au reușit.
Mai ții minte câte roșii ai luat?
Cred că 15-20. Peste 20, cred… Dar foarte mulți arbitri cu care mă întâlnesc acum îmi zic că ei chiar se pregăteau înainte de meci, își ziceau că dacă îi dau galben lui Alexa avem liniște. Îi dăm de la început ca să fie liniștit. Deci era și o strategie. De multe ori am luat galbene sau roșii nemeritate, dar a fost un risc pe care mi l-am asumat. Practic, prin asta am ieșit eu în evidență în fotbal, prin agresivitatea asta. Nu am fost un jucător talentat, dar am pus foarte multă inimă.
Ca antrenor, ai vrea un Alexa în echipă?
Daaa. Zece aș vrea. Plus portarul.
Păi și ce ai face dacă ar fi toți suspendați după câteva meciuri?
(Râde). Nu s-ar întâmpla așa, ba chiar aș câștiga toate meciurile. Glumesc acum…
”L-am luat tare și pe Zidane”
Dar ai întâlnit un jucător mai dur decât tine? Să spui că ți-ai găsit nașul pe teren?
Unul dintre fotbaliștii pe care i-am simțit foarte tari și agresivi a fost Duro, când juca la FC Național. Dar mai dur, nu…
Dar cel mai tehnic adversar cine a fost?
Tameș a fost un astfel de jucător. Mereu îmi punea probleme cu schimbările de direcție și mișcările lui. E și finul meu și mai glumim pe tema asta. Dică și Wesley prin poziționările lor. Iar din punct de vedere al calităților, al jocului unu la unu, Sânmărtean. Parcă plutea.
Dar îl mai trezeai din plutire…
Daaa. Îmi plăcea să-l tăvălesc pe Sânmărtean (râde). Plus că am jucat două amicale cu Real Madrid. Erau acolo Raul, Ronaldo, Zidane…
L-ai luat tare și pe Zidane?
Cred că da. În China. Bine, cum am putut și eu, l-am mai tras și de tricou…
”Dacă o echipă trage de timp, să nu se aștepte să le dau mingea înapoi!”
Spune-ne un lucru pe care nu-l știm despre Alexa. O plăcere vinovată pe care o ai.
Când eram în Cipru, mă uitam cu toată familia la Suleyman Magnificul. Nu pierdeam niciun episod. Când se făcea ora, lăsam tot și mă așezam în fața televizorului. (Râde).
Ai declarat, pe când erai jucător, că nu ești fair-play. Îți menții afirmația și acum, când ești antrenor?
Dacă aș putea ca echipa mea să nu dea mingea înapoi și să dăm un gol, aș fi foarte bucuros. Serios. Și nu vreau să mă ascund. Nu e normal, într-adevăr. Normal e să dai mingea dacă ți-o trimit adversarii în aut. Dar dacă ar fi să înscriem, aș fi foarte bucuros. Sau când o echipă trage de timp din minutul 80 și se așteaptă să le dau mingea înapoi. Asta nu se poate… Chiar la Timișoara am avut așa cu Craiova. Și nu am vrut să le-o dau înapoi. Bine, nu a ieșit nimic la faza aia... M-a înjurat apoi lumea…
Etichete: dan alexa , program digisport , alexa rapid , dan alexa interviuri si reportaje , dan alexa lucian sanmartean
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Şeful statului român Klaus Iohannis i-a întors spatele lui Viktor Orbán, gazda summitului...