Un fost mare tușier român se luptă pentru viața sa. Nicolae Grigorescu este în spital
23.02.2013, 19:12Nicolae Grigorescu (58 de ani) a fost al patrulea arbitru din istoria fotbalistică a României care a fost prezent la un Campionat Mondial. Se întâmpla în 1998, la Coupe du Monde, unde asistentul timișorean a oficiat în cinci partide, inclusiv din fazele eliminatorii.
Cupa Spaniei: Racing Ferrol - Rayo Vallecano, vineri, 20:00, DGS 1
La Liga: Valencia - Real Madrid, vineri, 22:00, DGS 1
De atunci au trecut însă 15 ani, iar fostul mare tușier se luptă acum pentru viața sa, după ce a suferit vineri dimineață un infarct. El este internat acum într-un spital din Timișoara, dar nu se cunosc prea multe detalii despre starea sa.
"Este internat, este investigat medical în clinica noastră, mai multe detalii despre starea dânsului nu vă pot da", a declarat pentru Mediafax dr. Gabriela Partene, medic de gardă.
Primul său meci în Liga 1 a fost un Steaua - Progresul Brăila, încheiat cu scorul de 6-0 pentru roș-albaștri. Ulterior, Grigorescu le-a urmat lui Andrei Rădulescu (CM 1970 - Mexic), Nicolae Rainea (CM 1974 - Germania, CM 1978 - Argentina, CM 1982 - Spania) și Ioan Igna (CM 1986 - Mexic) pe lista arbitrilor români care au oficiat la un turneu final mondial.
În Franța, în 1998, Nicolae Grigorescu a oficiat în cinci partide, inclusiv în faza "optimilor" și a "sferturilor". Meciurile respective au fost Jamaica - Croația 1-3, SUA - Iran 1-2, Spania - Bulgaria 6-1, Olanda - Iugoslavia 2-1 și Franța - Italia 4-3 (d.p.). El a făcut parte din mai multe brigăzi mixte și l-a avut drept coleg la centru și pe elvețianul Urs Maier.
A oficiat la finala Champions League din 1995
Totodată, ultimul arbitru român prezent la un Campionat Mondial s-a aflat și în brigada care a oficiat finala Ligii Campionilor din 1995, dintre Ajax și AC Milan (1-0, gol Kluivert). Centralul acelui meci a fost Ion Crăciunescu, un apropiat al lui Nicolae Grigorescu.
Grigorescu, fost arbitru internaţional, a preluat prerogativele de preşedinte al CCA după arestarea pentru corupţie a lui Gheorghe Constantin. Și-a anunțat demisia însă după doar o săptămână, după ce a declarat că va încerca să ajute cât mai mult la îndreptarea arbitrajului românesc, dar a precizat că nu vrea să fie la conducerea CCA. El a îndeplinit apoi funcția de observator al Comisiei Centrale a Arbitrilor.
DECLARAȚII
Ion Crăciunescu, fost arbitru internaţional: "Este unul dintre cei mai mari asistenţi pe care i-a avut România. E o ruşine că, în nişte cotidiane, l-am văzut pe locuri de mijloc"
Adrian Porumboiu, observator FIFA: "Am fost printre primii care am scris în raport despre calităţile lui Grigorescu. E mai mult decât foarte bun. Când am început să arbitrez cu el, l-am verificat la primele trei meciuri, dar apoi am mers pe mâna lui".
Nicolae Grigorescu, fost arbitru internațional: "Aveam 22 de ani şi aveam două soluţii. Să devin fie antrenor, fie arbitru. Am ales a doua variantă, pentru că, dacă e să mor, prefer să o fac pe mâna mea. Decât să fiu omul cu valiza, m-am gândit că e mai bine să fiu omul cu fluierul şi, mai apoi, cu fanionul"
Etichete: ion craciunescu , nicolae grigorescu , grigorescu , nicolae grigorescu arbitru , arbitru tusier , tusier grigorescu , ajax ac milan , rainea
Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News
Cătălin Predoiu a spus joi seara, în exclusivitate la Digi24, că din cauza unei legi proaste...